sistema sanitari

Els metges reclamen que s'apugi el preu de les visites

Alguns metges afirmen que amb la implementació de la via preferent tenen més feina i consideren que el preu que es paga per visita és massa baix

Els metges reclamen que s'apugi el preu de les visites

Creat:

Actualitzat:

El preu de la visita mèdica i la feina que comporta la implementació de la via preferent està generant malestar entre alguns metges. El col·lectiu considera que el cost de la consulta és massa baix, especialment ara perquè afirmen que amb el nou model sanitari que s’està implantant tenen més gruix de feina. Segons diversos professionals consultats pel Diari, les principals queixes són perquè el nou funcionament requereix que facin més tràmits, com ara fer volants, derivacions a especialistes, tramitar baixes, etcètera, i això els porta feina extra que els resta temps i no els permet fer tantes visites. En la mateixa línia, els professionals recorden que el ministeri de Salut va anunciar que s’aplicarien incentius per als sanitaris que exerceixin com a metges de capçalera i que de moment no en saben res. Sobre aquesta qüestió, el ministeri va confirmar ahir que el pressupost per al 2020, encara pendent d’aprovació, contempla una partida per cobrir aquests incentius, malgrat que no es donaran pel simple fet de ser metge de capçalera. Actualment, el ministeri treballa amb el Col·legi de Metges per definir quins criteris caldrà que els professionals compleixin per rebre aquest plus que, en qualsevol cas, tindran a finals d’any. Pel que fa al preu de la consulta, el responsable de la cartera de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar que pot compartir amb els metges la reivindicació del preu de les visites i no descarta estudiar que es pagui més pels actes intel·lectuals. Amb tot, va recordar que aquest és un tema paral·lel a la via preferent i va insistir que s’ajudarà tots els professionals que ho necessitin i seran tan flexibles com puguin amb l’objectiu que el nou sistema s’implanti de la millor manera possible.

Queixes al Col·legi de Metges

Segons els professionals consultats, part del malestar prové de la poca informació que els dona el Col·legi de Metges. Asseguren que desconeixen com estan avançant les negociacions amb el ministeri sobre els incentius que podran rebre i reclamen que es controli que els professionals que ara són metges referents facin horari de matí i tarda, visites a domicili i una atenció continuada. Consideren que és “injust” que es permeti que alguns sanitaris exerceixin de metge referent i tinguin també altres activitats professionals paral·leles. Sobre aquesta qüestió, des del Govern es va indicar que les negociacions es fan amb el Col·legi de Metges perquè és l’interlocutor que representa els professionals del sector, però recorden que estan oberts a tothom i deixen la porta oberta a mantenir qualsevol reunió amb els professionals que ho considerin oportú. En la mateixa línia van insistir que els canvis sempre comporten dubtes i errors però van refermar el seu compromís per ajudar els professionals i adaptar la nova eina que s’utilitza.

MÉS DEL 71% DE LA POBLACIÓ JA HA ESCOLLIT EL SEU METGE REFERENT

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) va quantificar en 54.290 les persones que ja tenen assignades un metge referent, una xifra que suposa el 71,4% de la població, si es té en compte que l’ens referencia la penetració de la via preferent en relació als 76.000 habitants del Principat i no respecte al nombre de persones afiliades a la CASS. Ara fa un mes, el ministeri de Salut va exposar que eren 49.400 persones les que havien triat un metge referent, una xifra que equivalia al 65% de la població. Quant a la implementació del sistema, mentre que en algunes consultes està sent molt gradual, altres metges han experimentat un increment massiu de persones que s’han passat a la via preferent des que va començar l’any i al·leguen que aquest fet s’explica perquè ara els afecta econòmicament mentre que abans no tenien pressa perquè funcionava el sistema anterior. En consultes mèdiques fetes a través del metge referent, els usuaris només han de pagar el 25% del cost total mentre que si es fan fora de la via preferent, el pacient ha d’assumir el 67%. En el cas de les proves i productes prescrits, s’incrementa el 15% del preu entre els usuaris que utilitzen el sistema i els que no.

tracking