una patologia greu
Salut va detectar l'any passat 12 casos nous de persones amb VIH
Les relacions sexuals sense protecció segueixen sent el mètode d’infecció més habitual
El ministeri de Salut va detectar durant l’any passat dotze casos nous de virus d’immunodeficiència humana (VIH), que afecta 89 persones en tot el país. Així ho va avançar ahir la cartera de Salut a través d’un comunicat en relació amb el Dia Mundial de la Sida, que se celebra diumenge vinent. Les dades que va posar a disposició el Govern destacaven que la majoria dels nous expedients oberts durant el 2018 van ser per part d’homes, un 66%, una tendència que es comparteix amb la comunitat europea. “En la regió europea de l’OMS la proporció de nous diagnòstics en homes ha augmentat a un ritme més ràpid respecte als nous casos diagnosticats en dones”, destaca el comunicat, que amplia el perfil dels nous expedients en homes de 42 anys infectats a través de relacions sexuals sense protecció, de les quals el 50% van ser heterosexuals, el 41% homosexuals i el 8% restant, bisexuals. Els casos del 2018 segueixen, doncs, la tendència general del país, on la conducta sexual sense protecció es manté com el factor de risc d’infecció més habitual seguit del consum de drogues.
El ministeri de Salut diferencia també el total de casos entre els infectats pel virus VIH, una majoria, i els que estan en un estadi més avançat de la sida. En tot cas, però, 64 dels 89 casos van seguir el tractament antiviral que posa a disposició l’executiu de forma gratuïta a tots els afectats que controla el virus i reforça les defenses del sistema immunològic per tal de “millorar la qualitat de vida i prendre mesures per evitar la transmissió de la infecció”
La prevenció és la clau
La majoria de casos d’infectats pel virus del VIH no es detecten a temps i això fa del seu tractament una feina més difícil. És per aquest motiu que la prevenció pren una importància capital a l’hora de combatre la sida. “El 53% dels casos notificats s’han diagnosticat tard, respecte a l’inici de la infecció, cosa que augmenta la probabilitat de transmissió de la malaltia, d’adquirir infeccions que poden ser molt greus i un augment de les defuncions associades; per aquest motiu, és molt important el diagnòstic tan aviat com sigui possible”, destaca el document. La metodologia que fa servir el ministeri per controlar i aturar el creixement de nous casos d’infecció pel virus del VIH que, habitualment, acaba amb la malaltia de la sida és conèixer el nombre de persones noves afectades pel virus, contrastar-les amb les de l’any interior i elaborar un programa de tractament individual que, amb l’ajuda d’un equip d’especialistes, faci que el seguiment del pacient sigui natural i còmode per a totes les parts.
Per controlar amb eficàcia la malaltia, però, és vital detectar la infecció a temps i és per això que des del desembre passat, el Govern té a disposició dels usuaris un test que ajuda a detectar la infecció en un estadi poc avançat. “Per tal de facilitar la detecció precoç de la infecció i fer-la accessible a tota la població, s’ofereix la possibilitat de realitzar un test ràpid de detecció en tots els centres d’atenció primària de manera confidencial i gratuïta, amb l’acompanyament per part d’un professional que informarà i assessorarà el pacient per l’adopció de conductes per prevenir infeccions i evitar-ne la transmissió i perquè tinguin assegurada la derivació ràpida i adequada dels casos si és necessari”.
L’objectiu del ministeri és que tothom que tingui la sospita d’estar infectat pel VIH passi pel metge per fer-se el test. Durant l’últim any, els centres d’atenció primària van realitzar un total de 32 tests ràpids de detecció d’infecció, tots negatius. Aquest procés, a més, es destaca per ser individual, confidencial i no nominal i hi participen professionals mèdics del país, laboratoris d’anàlisis clíniques i les farmàcies.
El departament de Salut també tindrà en consideració les persones que, tot i no estar afectades, pateixin el risc de caure-hi. “Es preveu implementar un protocol de prevenció del VIH que consisteix a fer que persones no infectades que tenen un alt risc d’infecció utilitzin medicaments antiretrovirals per prevenir-la”, recalca el comunicat, que també posa el focus en l’educació als menors: “En tots els centres escolars de segona ensenyança es realitzen tallers d’educació sexual i afectiva, impartits pels infermers de Consulta Jove, en què s’inclouen aspectes de prevenció.”