Reportatge

18.000 'porros' curatius

Un resident de 63 anys es va asseure ahir a la banqueta dels acusats del Tribunal de Corts per un delicte major de tràfic de marihuana, i és que tenia plantades a l’hort 16 plantes que, segons la policia, equivalien a 27 quilos de droga, prop per dos anys de consum.

18.000 'porros' curatius

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Patates, cebes, tomàquets i marihuana. Aquest era l’hort que tenia un resident de 63 anys al rec del Solà que es va enfrontar ahir a la petició de cinc anys de presó que va demanar el ministeri fiscal per tinença i tràfic de marihuana, un estupefaent que, segons l’acusat, “era d’ús terapèutic”.

Els fets van ocórrer el setembre de l’any passat, quan la policia investigava una plantació de marihuana al rec del Solà. Després d’un primer reconeixement, van trobar un hort amb les plantes i al costat, un home que van seguir fins a la sortida de la propietat, on van aprofitar per entrar i veure mes de prop la plantació. Després de travessar sis portes, algunes amb cadenat, van arribar a les 16 plantes que estaven tapades amb una xarxa i que s’apropaven als tres metres d’alçada. L’acusat va explicar que eren d’ús terapèutic, ja que patia greus dolors arran d’una operació de càncer que es barrejava amb l’artritis, l’hepatitis C i el reuma. Això, però, no el va eximir de responsabilitat i la policia va procedir a investigar el seu domicili i el telèfon mòbil. Als xats no es va trobar cap indici de tràfic, però a la seva llar hi havia 28 pots de vidre que van aixecar sospites que eren per distribuir-la.

La tinença de droga va quedar fora de dubte, però la investigació es va focalitzar en el fet de si era per a consum propi o si l’objectiu era vendre-la. La fiscalia va fer declarar els policies que van trobar la plantació i van estimar que d’aquelles 16 plantes es podien treure 27 quilos de flors que, un cop assecades, equivaldrien a més de 18.000 porros. A més, van declarar que estaven amagades, ja que des de lluny no es veien. D’altra banda, el fiscal també va aprofitar el compte bancari de l’acusat, prova presentada per la defensa, on es registrava de forma mensual un ingrés en efectiu de prop de 200 euros que el mateix acusat no va saber justificar per posar encara més el dubte si eren ingressos provinents de la venda. Amb això, el fiscal va demanar cinc anys de presó i 60.000 euros de responsabilitat civil, ja que “una persona que no vol traficar normalment té un parell de plantes a l’interior de casa, no 16 a l’exterior”.

La defensa, en canvi, en va demanar l’absolució en el delicte de tràfic basant-se en el fet que el nombre de plantes i la mida no són proves suficients per justificar-ho, i menys quan al WhatsApp no es va trobar converses al respecte. Pel que fa a la tinença, van acceptar la contravenció penal atribuint-la al desconeixement del resident, i és que “ell té vàries patologies i tenia les plantes perquè li calmaven el dolor. No era conscient que a Andorra no era legal”, va explicar la defensa. És per això que va demanar l’absolució, i és que “una cosa és ser ingenu i una altra de molt diferent, un delinqüent”, va concloure.

LA FISCALIA DEMANA 3 ANYS DE PRESÓ PER TRÀFIC DE DROGUES

Un resident d’una trentena d’anys va visitar ahir la banqueta dels acusats del Tribunal de Corts després que el 2017 l’enxampessin amb sis embolcalls de cocaïna en un control de policia i després, investigant-lo, trobessin al seu domicili productes per al tràfic de droga. El jove, consumidor habitual de cocaïna, va declarar que havia comprat la substància a Sant Julià, però com que anava tard a la feina no la va poder deixar a casa i se la va emportar en direcció Andorra la Vella, on va ser aturat per la policia. Els cossos van trobar la droga i, tot i no estar amagada, van sospitar de tràfic en estar dividida en embolcalls petits. En aquell moment, la justícia va obrir una investigació que va servir per escorcollar el domicili, on es va trobar una balança de precisió, bosses petites i marihuana. Tot apuntava que era distribuïdor, així que es va seguir investigant, aquest cop, però, el telèfon mòbil. Allà la fiscalia va trobar el fil més gran d’on estirar per acusar-lo de tràfic de drogues, i és que es van trobar diferents missatges pels quals s’intuïa venda, sobretot, de marihuana. “A quatre no me la pots deixar, oi?”, és un dels missatges que va destacar fiscalia i que no va saber argumentar l’acusat, que també va rebre l’advertència del tribunal: “Tot apunta que és tràfic de droga, si no vol respondre està en el seu dret, però si respon, que sigui alguna cosa més que no ho sé.” Corts dictarà sentència el 21 de gener. La fiscalia va demanar tres anys de presó i la defensa que es tingués en compte el procés de reinserció de l’acusat.

tracking