Salut

Connexió amb serveis mèdics de fora com a extensió de la sanitat pròpia

L’objectiu del ministeri i del SAAS és connectar-se a serveis mèdics com si fossin una extensió de la sanitat nacional

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reflexió és que la dimensió d’Andorra impedirà sempre disposar de determinats serveis i ara el que és pretén és que la relació històrica que ha existit i existeix amb hospitals de referència –essencialment de Barcelona i Tolosa– s’adapti a un nou paradigma en què determinats serveis d’aquests centres passaran a estar considerats com una extensió de la sanitat nacional. “No es pot pretendre, donada la complexitat dels dispositius assistencials, de les tècniques diagnòstiques... que tot es faci aquí”, apunta el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Per això es vol aprofundir en l’estructura de connexió que ja existeix amb centres estrangers i s’establirà en tres nivells: el tractament dels pacients andorrans, que hi pugui haver intercanvi de professionals i que “professionals nostres puguin anar allà a fer algunes tècniques o que professionals d’allà puguin venir a Andorra a fer algunes tècniques”, i la formació continuada i la recerca.

A partir d’aquí l’objectiu és establir convenis en què determinats serveis es considerin com un dispositiu assistencial més d’Andorra. El ministre, que ja es va desplaçar a Tolosa a tractar la qüestió, posa com a exemple els hospitals de la ciutat francesa. “Si nosaltres fem un conveni, que ho estem treballant, amb la traumatologia de Pourpan a mi si un pacient em diu que vol tractar-se allà no li veig inconvenient perquè formaran part de la nostra estructura”, manifesta. En conseqüència, hi haurà un flux d’informació i integració en la història clínica compartida.

El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, assenyala que els convenis ja exisents –essencialment amb hospitals catalans– ja s’han anat actualitzant els darrers anys i ara, a banda de reforçar la relació amb França, es pretén millorar en coordinació. Això, va manifestar, ajudarà a estar informats en tot moment de l’evolució del pacient que s’envia a fora i també ha de contribuir a un intercanvi professional fluïd, des de sessions per videoconferència fins que professionals del país puguin fer estades en aquests hospitals.

Piqué va assenyalar que amb anatomia patològica ja es funcionarà així, en estreta relació amb el Clínic de Barcelona. El director general del SAAS va manifestar que hi ha, en relació a la salut, “una evolució tecnològica i de coneixement tan important que és impossible que a Andorra ho tinguem, no hem de lluitar per tenir coses a Andorra, ens costarà i no ho atraparem mai, el que hem de fer és endollar-nos a un centre que sí que tingui la capacitat en màquines i recursos humans”. Això és el que es farà amb anatomia patològica, un servei essencial a afinar diagnòstics de càncer. “Aquest conveni [amb el Clínic] és un reforç enorme de la qualitat cap a la medicina predictiva i personalitzada que en el càncer és el paradigma de futur”, va afirmar.

Hospital Clínic

tracking