reportatge

Panellets de dos nivells

El preu dels dolços estrella de la castanyada oscil·la de manera molt ostensible en funció de si són artesanals o industrials

Panellets de dos nivellsEduard Piera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La castanyada ja truca a la porta, i amb ella i amb el ja instal·lat debat de si tradició o Halloween arriben els panellets. El dolç estrella que acompanya castanyes i moniatos torna a ser centre de debat. On els comprem, a la pastisseria o a les grans superfícies?

Són diversos els factors que marquen la diferència a l’hora de prendre aquesta decisió. Si bé en essència tots són panellets, la manera com es fan i fins i tot alguns dels productes canvien completament. En aquest sentit, les pastisseries que elaboren els panellets amb la fórmula artesanal reivindiquen la massa feta amb ametlla i sucre i sense cap altre afegit. A diferència dels de caire més industrial, que poden incorporar moniato o patata en la base del producte.

També existeix el debat segons la procedència dels pinyons. Perquè tampoc són tots iguals. Els artesans empren el pinyó del Mediterrani, més escàs i més car. Per contra, i per tal d’abaratir costos, en els panellets més industrials s’empren altres tipus de pinyons. Alguns són importats des de la Xina.

Sobre la base de la diferència en l’elaboració i els productes emprats, els preus acaben resultant molt diferents. A les pastisseries que fan l’elaboració artesanal el cost dels panellets oscil·la entre 40 i 54 euros el quilo els de pinyons, i entre 35 i 42 el quilo dels variat. Per contra, el panellet industrial té un cost per quilo d’uns 23 euros el de pinyons, i baixa fins a 10 euros amb 40 cèntims el mixt d’especialitats.

tracking