justícia

El TC nega de manera definitiva als Cierco l'accés a les dades del 'cas BPA'

El Constitucional considera que no tenir-les no vulnera els seus drets fonamentals

El TC nega de manera definitiva als Cierco l'accés a les dades del 'cas BPA'ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els germans Higini i Ramon Cierco, màxims accionistes de BPA abans de la intervenció el 2015, no tindran accés als informes que van permetre aprovar la valoració econòmica de l’entitat, a un annex de la resolució de l’Agència de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) del 21 d’abril del 2016 referent al traspàs d’actius, drets i immobles, així com a l’informe realitzat per Pricewaterhouse­Coopers (PwC) a petició de l’AREB pel qual es van analitzar i revisar un per un tots els clients de BPA. Així ho ha dictat el Tribunal Constitucional (TC) en un aute que no admet a tràmit un recurs d’empara dels germans Cierco, que consideraven vulnerats el seu dret a la defensa i al principi d’igualtat d’armes reconeguts a l’article 10 de la Carta Magna, pel fet de no poder tenir accés a la informació.

La decisió del TC posa fi a un afer que ha viscut resolucions judicials de signe divers fins al tancament definitiu. La Batllia, en un primer moment, va donar la raó als antics màxims accionistes de BPA i va instar l’AREB a donar-los tota aquesta informació. L’agència va portar aquesta decisió a la sala administrativa del Tribunal Superior, que va acabar rectificant la Batllia negant als germans Cierco l’accés a la informació demanada. Aquests van presentar un recurs d’empara al Constitucional, que els va donar la raó, i va instar el Superior a tornar a dictar una nova sentència en considerar que s’havia vulnerat el dret fonamental reconegut a l’article 10 de la Constitució.

La sala administrativa, un cop retornades les actuacions al Superior, va dictar una nova sentència el 19 de juliol passat en què acordava novament desestimar les pretensions dels Cierco de tenir accés a la informació de l’AREB. És per aquesta decisió que van tornar a anar al Constitucional, que ara, a diferència del primer cop, ha dictat en contra dels ex-màxims accionistes de BPA no admetent a tràmit el recurs d’empara presentat. Ho van fer en considerar que el Superior havia ignorat el mandat del Constitucional vulnerant d’aquesta manera els seus drets fonamentals.

Els magistrats recorden en l’aute que van estimar el recurs dels Cierco en considerar que la sentència del Superior havia interpretat malament l’article 47.1 de la Llei de reestructuració d’entitats bancàries. Ara consideren que el Superior ha interpretat bé l’article i ha motivat bé la decisió.

DESESTIMAT EL RECURS DE SÚPLICA PEL TELECABINA D'ARINSAL

El Constitucional ha desestimat el recurs de súplica presentat per Montserrat Badia, un dels dos considerats propietaris tant del telecabina d’Arinsal com del ter­reny annex condicionat com a aparcament, contra la decisió d’aquest mateix tribunal de no admetre a tràmit un recurs d’empara relatiu al giny. L’acció judicial buscava que es declaressin extingits els contractes d’ar­rendament del telecabina signats el 1997 i el 1999 amb el comú de la Massana per expiració del termini convingut per les parts contractants. Badia va presentar una demanda de desnonament i de reclamació de danys i perjudicis contra el comú de la Massana, en què sol·licitava que es declaressin extingits els contractes. El TC no va admetre el recurs i va instar la part a esperar la resolució del plet que manté amb un familiar respecte a la propietat.

tracking