treball

El Pas negocia amb el Servei d'Ocupació francès per captar nous treballadors

Empresaris del Pas i representants del Govern es reuniran amb les autoritats gal·les el 17 d’octubre per pactar el sistema per atreure empleats

El Pas negocia amb el Servei d'Ocupació francès per captar nous treballadors

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants i empresaris del Pas de la Casa i representants del servei d’ocupació d’Andorra i França es reuniran el 17 d’octubre vinent a Acs-les-termes per acordar l’arribada de treballadors fronterers francesos. El president d’Iniciativa Publicitària, Jean-Jacques Carrié, va afirmar que la intenció “és reunir tots els comerciants i empreses del Pas i mirar si a través del Servei d’Ocupació francès podem trobar una mesura perquè s’incorporin treballadors fronterers”. El teixit empresarial del Pas busca així una solució al problema crònic de falta de mà d’obra que no s’ha pogut solucionar amb els diferents plans d’atracció de treballadors que s’han fet amb els executius demòcrates.

L’objectiu és tancar un acord amb el Servei d’Ocupació francès perquè, fonamentalment, els aturats francesos o persones que busquen el primer treball puguin tenir l’opció de venir al Pas de la Casa. Es pretén crear una línia directa amb l’organització estatal francesa per mantenir un flux constant de personal cap a Andor­­ra.

Fonts properes al cas van indicar que es tracta d’una operació win-win perquè d’una banda el Pas pot tenir opció de rebaixar de forma notable la mancança d’uns mil empleats. A més, en aquest sentit el fet que els empleats fossin francesos ajudaria especialment el sector comercial ja que la gran majoria de clients del Pas de la Casa són d’aquesta nacionalitat. D’altra part, França veuria rebaixada la seva taxa d’atur a la zona propera a la frontera.

La negociació, però, ha de cobrir diferents fronts ja que no es tracta de fer una campanya d’informació, sinó d’establir un sistema organitzat. Temes com el transport o com es compatibilitzarà la cotització a la Seguretat Social entre els dos països són temes que són damunt de la taula. Les mateixes fonts van comentar, però, que ja existeix un conveni, com també amb Espanya, entre al CASS i la Seguretat Social francesa per a la compatibilització de les dues cotitzacions. Un dels aspectes que preocupa és la situació de la carretera de connexió entre els dos països. Els talls constants que s’han produït en d’altres anys i l’estat complicat de la via quan hi ha nevades podrien ser fets que compliquin que durant la temporada d’hivern el trànsit de fronterers sigui fluït.

Els comerciants del Pas sempre han defensat que la primera prioritat era que els llocs de treball fossin ocupats per empleats andorrans, però que davant de la necessitat de mà d’obra l’opció fronterera és positiva. Al setembre ja hi va haver una reunió amb Govern en la qual el tema es va posar damunt de la taula.

RESIDENTS DEL PAS P OSEN EN RELLEU L'ABANDONAMENT

Els ciutadans del Pas de la Casa van posar en relleu l’abandonament del poble durant la reunió que va organitzar dijous passat el Partit Socialdemòcrata en motiu dels pròxims comicis. El candidat d'Encamp pel PS a les eleccions comunals, David Rios, va ressaltar que “la gent està demanant coses molt bàsiques des de fa molt de temps i no se'ls fa cas o no se'ls escolta. Tenen una sensació d'aïllament molt elevada”. Des del partit van destacar la necessitat de cuidar els ciutadans que viuen i treballen a la població, així com incentivar el turisme perquè hi hagi una activitat comercial més forta i productiva. Durant la reunió els veïns van manifestar les preocupacions al voltant de temes com les infraestructures, els esports i la salut.

tracking