Afers Exteriors

Jornada de conclusions a la Cimera d'Afers Socials

La secretària general iberoamericana destaca la importància de la innovació cultural per a la inclusió social

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els ministres i representants participants en la II Reunió Iberoamericana d'Afers Socials que acull el Principat des de diumenge passat han debatut aquest matí les propostes sobre discapacitat i inclusió que s'han exposat durant les dues jornades de treball i han finalitzat la trobada amb la signatura de la Declaració sobre Innovació i Inclusió en l’àmbit de la Discapacitat. Les intervencions del secretari adjunt Iberoamericà, Marcos Pinta, i del ministre Víctor Filloy han posat punt final a la trobada que aposta en la declaració final per millorar les polítiques perquè les persones amb discapacitat tinguin una vida més plena i sense discriminació i per eliminar barreres que dificultin que aquest col·lectiu pugui desenvolupar el seu potencial.

El ministre Filloy ha remarcat que l'objectiu és "buscar solucions perquè les persones amb dificultats puguin tenir tots els drets garantits en qualsevol part del món" i ha afegit que les experiències de cada país "enriqueixen la nostra manera de fer".

Polítiques cohesionades

En el discurs inaugural la secretària Iberoamericana va remarcar que s'ha d'actuar junts i cohesionats, tots els estats membres, durant la intervenció de la trobada que se celebra fins avui al Principat i que ha actuat com a jornada preparatòria amb vista a la Cimera Iberoamericana, que se celebrarà l’any vinent.

Segons la mandatària i exvicepresidenta de Costa Rica, cal més cohesió a l’hora de planificar i aplicar polítiques socials. “Aquí hi ha 22 països iberoamericans que exposaran les bones pràctiques i els problemes que tenen, els obstacles i els reptes que encaren. El nostre objectiu és que puguem enfrontar-ho col·lectivament aquí i elaborar una declaració final per elevar als presidents dels nostres respectius estats per tal que aquesta es converteixi en un mandat polític”, va explicar Grynspan en declaracions posteriors a la premsa. Respecte d’aquesta qüestió, va remarcar que ha comprovat els problemes que provoca la descoordinació tant a escala nacional com internacional. “Al final les persones amb discapacitat acaben tenint massa mares i pares. Tothom té alguna petita mesura que s’ha d’aplicar, però la capacitat de coordinar-les i articular-les entre tots els actors són el que els dona potència”, va dir. Així mateix, va explicar que la missió d’aquesta cimera és crear un document per aportar als governs de cada país per tal que les decisions preses es converteixin en un mandat.

També el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, va posar en relleu el valor d’aquest treball conjunt entre els 22 estats que prenen part en la cita. “És una temàtica apassionant que tractem per primera vegada a escala llatinoamericana. Creiem que aportarà un coneixement transversal molt enriquidor per a tots els països, ja que cada estat té experiències diferents a l’entorn de la discapacitat”, va explicar davant dels periodistes.

En aquest sentit, tant el cap de Govern en el seu discurs, com el ministre Filloy davant la premsa, van remarcar el treball fet des del sistema educatiu d’Andorra per garantir la inclusivitat i la diversitat des de les primeres etapes del procés de socialització de les persones. Espot va qualificar la fita d’èxit acadèmic. “A Andorra ja tenim experiència en l’àmbit educatiu. Ara estem fent esforços en l’àmbit legislatiu per aplicar-ho a escala laboral”, va dir per la seva banda Filloy.

La Innovació com a clau de volta

A banda, Grynspan també va posar en relleu ahir la importància de la innovació en tots els camps, un dels eixos principals de la reunió, assegurant que, malgrat que només es vincula el concepte a la innovació tècnica o tecnològica, “és molt més que això”. Així, va destacar la importància de la col·laboració politicoprivada i va insistir en la necessitat d’un canvi de perspectiva general. “Hem d’innovar en la cultura, en els conceptes, en les relacions humanes, en el prisma que veiem les coses. Això també és innovació i és fonamental per no convertir la idea en un terme tecnocràtic i deshumanitzat”, va dir.

Espot també va incidir en aquesta qüestió, remarcant la importància del nou enfocament sobre la discapacitat gràcies a la feina de les Nacions Unides. “La discapacitat ja no és vista com una limitació, sinó que posem el focus en les capacitats potencials de les persones i en les limitacions que imposa l’ambient, va asseverar. “L’ésser humà és l’únic ésser que adapta el medi a les seves necessitats, però, en canvi, no inclou en aquesta manera de fer les persones amb diversitat funcional”, va afirmar, per afegir que “fer política és el més semblant a tenir una vareta màgica, malgrat la limitació dels recursos”. Ho va indicar en iniciar el seu discurs, en què va remarcar la capacitat dels executius d’incidir sobre les vides de les persones i apostar per incloure la diversitat en el desenvolupament sostenible.

FILLOY MANTÉ UNA TROBADA BILATERAL AMB LA MINISTRA DE SANITAT ESPANYOLA

El ministre d’Afers Socials va mantenir ahir reunions bilaterals amb la secretària general iberoamericana, Rebeca Grynspan, amb la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social d’Espanya, María Luisa Carcedo, i amb la secretària general sobre Discapacitat i Accessibilitat de les Nacions Unides, Soledad Cisternas. Segons Filloy, la primera trobada amb Grynspan va servir per abordar les sessions plenàries que es duran a terme durant la cimera, mentre que amb la ministra i la secretària general de les Nacions Unides van discutir sobre l’Agenda 2030 i la seva capacitat de crear sinergies en la implementació de mesures per defensar els drets de les persones amb discapacitat i el desenvolupament sostenible, que ha de ser totalment inclusiu, també en l’àmbit de la discapacitat. A banda, en la seva reunió amb la ministra de Sanitat, ambdós van explorar vies de cooperació entre Andorra i Espanya en aspectes relatius a la formació en productes de suport i ajudes tècniques. Posteriorment, Carcedo va reunir-se amb el seu homòleg andorrà, Joan Martínez Benazet, per tractar qüestions relatives a l’àmbit transfronterer en l’atenció de la salut i tractaments, així com la donació de teixits i òrgans entre els dos estats.

Jornada de conclusions a la Cimera d'Afers Socials

Clam per unes polítiques socials cohesionades

Clam per unes polítiques socials cohesionades

tracking