Preu del lloguer

Calen entre 1.500 i 2.000 habitatges per aturar l'augment del cost del lloguer

Estadística estima que aquest és el nombre de llars necessàries per poder aturar el creixement del cost del lloguer

Calen entre 1.500 i 2.000 habitatges per aturar l'augment del cost del lloguer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Estadística considera que es necessitarien entre 1.500 i 2.000 llars cada any, segons les estimacions sobre la demanda d’habitatge que s’ha fet per donar resposta a l’arribada d’immigrants i temporers al Principat si l’economia continua creixent al ritme actual. Aquesta és una de les xifres referents a les dades dels preus dels lloguers que van presentar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, i el director del departament d’Estadística, Joan Soler, com a part del treball d’anàlisi destinat a la Taula nacional de l’Habitatge i després de les polèmiques xifres que el departament va publicar l’agost passat a l’enquesta de pressupostos familiars.

El ministre Gallardo va explicar que es durà a terme un registre de territori per estudiar si el mercat està equilibrat, tenint en compte la demanda de l’habitatge que ha conclòs l’anàlisi. “És importantíssim tenir aquest registre per poder fer una foto real de l’oferta i la demanda”, va explicar Gallardo, que considera que aquesta base de dades ajudarà a tenir la informació necessària per dur a terme les polítiques d’habitatge que es voldrien impulsar des del futur Institut Nacional de l’Habitatge. “A mesura que estigui elaborat les decisions que es prendran s’ajustaran més a les necessitats reals”, va manifestar el ministre, quelcom que no significa que no es prenguin mesures fins llavors. “No podem esperar i Govern no està esperant”, va dir.

El titular de Presidència i Economia no va posar cap termini per realitzar aquest registre, però sí que va admetre que ja han començat les primeres trobades per demanar la col·laboració de FEDA, l’AGIA i els comuns. “Censarem els habitatges, els contrastarem amb cadastres i cens, i completarem les dades amb enquestes i treball de camp per conèixer les característiques d’aquests habitatges”, va explicar Soler. En aquest sentit, Gallardo va voler matisar que el tractament d’aquestes dades es farà complint els requeriments de la Llei de protecció de dades.

12 EUROS PER METRE QUADRAT

Una altra de les dades que tant el ministre Gallardo com Soler van presentar va ser el preu de l’accés a l’habitatge per metre quadrat. En una anàlisi que s’ha fet de la situació actual segons els portals immobiliaris, a l’agost el cost per metre quadrat va ser de 12 euros de mitjana a tot el Principat, sent Sant Julià la parròquia més cara amb 13,5 euros, seguida per Canillo, amb 12,6.

D’altra banda, i com una informació desglossada de l’enquesta de pressupostos familiars, es va posar de manifest que el preu del lloguer per metre quadrat va ser de 9,2 euros l’any passat, dos euros més que el 2016, la mateixa conclusió a la qual es va arribar a l’agost, quan es va concloure que la despesa mitjana dels ciutadans a l’habitatge era d’aproximadament 600 euros.

Calen entre 1.500 i 2.000 habitatges per aturar l'augment del cost del lloguer

Calen entre 1.500 i 2.000 habitatges per aturar l'augment del cost del lloguer

tracking