REFORMES AL SAAS

Urgències sense casos “banals”

El ministeri de Salut i el SAAS es fixen com a repte reorganitzar el servei per tractar les patologies més lleus amb metges de capçalera

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, es van fixar com a principal repte la reorganització del servei d’urgències de l’hospital Nostra Se­nyora de Meritxell. L’objectiu és el de dur a terme un canvi del sistema funcional per tractar de diferenciar millor els pacients més greus d’emergència amb els casos de menys complexitat. Piqué va considerar que “tal com està muntat probablement no som gaire eficients”. “Posem al mateix calaix els pacients que venen per coses molt banals, que ni haurien de venir però venen, amb els que tenen una urgència molt crítica”, va expressar el director general del SAAS. Segons el ministre Martínez Benazet, els diferents actors relacionats amb la salut i els professionals del centre hospitalari han creat una taula de treball per tal de valorar el sistema d’urgències i decidir quin serà el model a seguir a partir d’ara, amb l’objectiu de tenir un servei més eficient, a banda de no col·lapsar-lo i de tenir un temps d’espera raonable per als pacients amb casos de poca complexitat que normalment són els que han d’esperar més.

Tot i que encara s’ha de treballar, el titular de Salut va apuntar un parell de models els quals es podrien adoptar en aquesta reforma. L’un és el d’augmentar el servei de permanències mèdiques en les franges horàries on es coneix que la freqüència de pacients a urgències, amb patologies que es podrien resoldre amb aquest sistema, és més alta. L’altre model que posa sobre la taula el titular de Salut és el d’incorporar dins del servei d’urgències metges de capçalera que valorin aquelles urgències menys complexes. En tot cas, serà la taula de treball aquella que faci un informe tècnic.

El nou pla, l'any vinent

Piqué va assegurar que la reforma del servei d’urgències està previst tenir-la llesta durant l’any vinent, quan s’espera fer els canvis per implantar-la. En el cas de les obres al servei d’urgències, per donar sentit al nou sistema, el director general del SAAS va manifestar que seran necessàries i es projectaran segons el model d’urgències escollit. Segons Piqué, aquestes obres es podran realitzar l’any 2021, un cop finalitzin altres treballs que s’estan duent a terme a l’hospital, com ara el del bloc quirúrgic, així com altres que estan previstos per a l’any vinent, com les millores que es faran a l’estructura de l’hospital de dia o les dels gabinets d’exploracions.

El ministre de Salut va admetre que després de 25 anys el centre hospitalari té cert envelliment, raó per la qual s’han d’anar fent una sèrie d’inversions, ja sigui per l’obsolescència de tecnologia, per canviar aspectes que estan fora de normativa o treballs que estan dins del desenvolupament estratègic. En aquest sentit, l’hospital va inaugurar el nou servei d’anatomia patològica amb la incorporació de la tecnologia adient per fer tècniques de tractament de teixits amb l’objectiu d’analitzar-los, així com complir la normativa de prevenció de malalties que poden originar-se per la inhalació de formol.

Tant Piqué com Martínez Bena­zet van destacar també el camí que està fent el SAAS per tractar els pacients en entorns propers que els siguin còmodes i que facin el mínim d’estades a l’hospital, inclús en casos de cirurgia.

Pressupost en positiu

El SAAS va tancar el pressupost del 2018 en positiu, sent els ingressos de 63,9 milions d’euros, mentre que les despeses es van fixar en 63,8 milions. Els ingressos es reparteixen entre els 48,8 milions de finançament públic, 3,5 milions més que el 2017, mentre que la resta correspon al privat.

MÉS DE 8000 INGRESSOS EN EL DARRER ANY

El SAAS va publicar la memòria de l’any 2018, en què es posa de manifest que l’hospital de Meritxell va registrar 8.235 ingressos, una xifra que es tradueix en un 83,2% de llits convencionals ocupats al llarg de l’any passat, mentre que l’estada mitjana dels pacients ingressats va ser de 4,6 dies. Fora dels murs de l’hospital, es van dur a terme 45.362 visites. D’altra banda, es van registrar 2.955 intervencions quirúrgiques amb ingrés i 2.023 casos de cirurgia major ambulatòria. El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va considerar que les xifres exposades al document són continuistes. “Estem contents que siguin així”, va exposar Piqué, que va destacar, més enllà de que no hi hagi desviacions importants en els números, que l’important és el “valor de cada cosa que fem”. D’altra banda, l’hospital va comptar l’any passat amb 169 llits, la majoria per a casos convencionals. Segons el ministre de Salut, amb la nova reforma cada cop es necessitaran menys llits.

38.038 PACIENTS D'URGÈNCIES

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell va atendre durant el 2018 38.038 pacients al servei d’urgències. D’altra banda, a la mateixa unitat al Pas de la Casa s’hi van registrar 1.660 consultes. Amb la reformulació de les urgències que es planteja des del SAAS es tractarà obtenir un servei més eficient sense col·lapsar-lo.

L'HOSPITAL CELEBRA ELS 25 ANYS EN UN ACTE PLE D'AUTORITATS

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell va celebrar ahir els 25 anys amb un acte al qual van assistir diferents institucions del país, com ara la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila. El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i el director general, Josep Maria Piqué, van exposar els reptes més propers del SAAS i van agrair la feina del personal.

Urgències sense casos “banals”

tracking