Reaccions polítiques

Pere López acusa el Copríncep episcopal d'ingerències

López denuncia que “sempre plana l’amenaça i una ingerència que està fora de la Constitució” en aspectes que no agraden al bisbe

Pere López acusa el Copríncep episcopal d'ingerències

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, va denunciar ahir les ingerències que el Copríncep episcopal fa amb relació a temes com l’avortament o d’altres trets als quals no és favorable. “Hi ha aspectes que quan no són del seu gust sempre plana l’amenaça i una ingerència que està fora de la nostra Constitució”, va explicar López, que creu que el bisbe s’està situant de manera “continuada i cada vegada més intensament” fora de l’acord constitucional. López va voler destacar que les paraules del Copríncep francès sobre l’avortament disten de la posició de Joan-Enric Vives. “Van ser una apel·lació a dir que la sobirania rau en el poble, que són els legisladors els que han de legislar sense pressions ni amenaces”, va continuar el líder del PS, destacant així la interpretació constitucional d’Emmanuel Macron.

López considera urgent que la ciutadania reaccioni i entengui que hi ha partits que “s’estan plegant a les ingerències del Copríncep episcopal”, i que hi ha d’altres partits que no estan disposats a fer-ho. Per López, les intromissions del bisbe l’únic que fan “és perjudicar la qualitat de vida dels ciutadans del nostre país”, tot assenyalant avenços en l’àmbit personal, com l’avortament, la vida en parella o els drets dels infants, que per al líder socialdemòcrata es veuen limitats per la posició “fora de la Constitució” per part del Copríncep episcopal.

Des del PS treballen per preparar la intervenció que els socialdemòcrates tindran en la sessió del Consell d’Europa l’1 d’octubre. Per López, no ha de ser “vinculada estrictament a la qüestió de l’avortament”, ja que es tractarà una visió global. Així mateix, López va lamentar que des de Demòcrates (DA) demanessin que es retirés la intervenció del PS, quelcom que considera una “extralimitació absoluta” del que és el paper dels parlamentaris.

Proposició de llei

López va considerar que les valoracions que va fer la Cambra de Comerç respecte a l’informe econòmic que va presentar dimecres passat estan alineades amb el projecte polític socialdemòcrata durant les eleccions passades, així com amb la proposició de llei que va presentar el partit al juliol. En aquest últim punt, López admet que durant les seves reunions amb responsables de la CASS i del fons de reserva de jubilació els han alertat de qüestions tècniques a millorar. López va destacar que l’important és la idea, la creació dels habitatges socials i la fórmula de finançament a través del fons de reserva de jubilació. En tot cas, creu que la proposició de llei es pot treballar i els aspectes a millorar es poden solucionar amb un treball d’esmenes. Un cop més, el líder del PS va demanar al Govern que obri la porta a treballar aquesta proposta.

Finalment, López, que veu “molt difícil” repetir la fórmula de d’Acord amb L’A, va expressar el desig de repetir el “bon resultat” de les eleccions generals.

VELA PREGUNTA SOBRE LA CIMERA

La consellera general socialdemòcrata Susanna Vela va entrar a tràmit un seguit de preguntes referents a la composició del departament de la Cimera Iberoamericana. Vela, que va preguntar per l’estructura d’aquest departament, va demanar la justificació de nomenar un ambaixador amb residència a Andorra per coordinar la celebració de la Cimera Iberoamericana. Des del PS entenen que el més lògic hauria estat que Jaume Gaytan conservés el seu lloc d’ambaixador a Madrid, atenent que coneixia el dossier de la Cimera i tenia contactes amb altres països.

EL PS PORTUGUÈS REFORÇARÀ ELS SERVEIS CONSULARS SI GUANYA

El diputat del parlament portuguès i candidat del PS lusità a les eleccions parlamentàries que se celebraran el 6 d’octubre Paulo Pisco va manifestar ahir, en un acte de precampanya a la seu del Partit Socialdemòcrata a Andorra la Vella, que en cas de guanyar els comicis tractaran de reforçar els serveis consulars al Principat. Pisco va lamentar que durant el govern de centredreta es tanqués el consolat a Andor­ra. “Hi ha la possibilitat que l’actual situació dels serveis consulars millori i que hi pugui haver algun canvi la propera legislatura”, va explicar Pisco, que va assegurar que s’està treballant en aquest sentit. “Els nostres serveis consulars haurien de ser més dignes i a l’altura de la presència portuguesa a Andor­ra”, va expressar el candidat del PS lusità. No obstant això, no es va voler referir a la possibilitat que tornés a obrir-se el consolat portuguès al Principat. En tot cas, Pisco va destacar que sempre que el PS portuguès ha governat la relació entre els dos països ha estat profitosa per a ambdues parts i va lloar les polítiques de la coalició d’esquerres que ha governat a Portugal durant els darrers quatre anys. “Ha demostrat que les veritables polítiques d’esquerres són un encert”, va manifestar. Els 7.000 electors portuguesos que viuen a Andorra hauran de votar els 230 diputats de l’Assemblea de la República. Tan sols 1.000 persones van votar als comicis de fa quatre anys, però, segons Pisco, els votants es podrien triplicar en aquests comicis seguint la tendència de les darreres eleccions europees. El candidat del PS portuguès va destacar el programa que el govern lusità ha engegat per fer tornar al país residents en altres estats amb beneficis diversos. De moment unes 100 persones d’arreu del món s’han adherit al programa.

Pere López acusa el Copríncep episcopal d'ingerències

tracking