Societat

Les feministes celebren el posicionament de Macron sobre l'avortament

Stop Violències considera que el Copríncep es va posicionar de manera "elegant"

Les feministes celebren el posicionament de Macron sobre l'avortamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Macron va agradar, també, a les veus més crítiques. Malgrat que Stop Violències i Fridays For Future van protestar aixecant banderoles en defensa del dret a l'avortament i en contra del canvi climàtic, respectivament, ambdós grups aproven el discurs del Copríncep francès.

De fet, per a les feministes, ahir Macron es va mullar pels drets de les dones, posicionant-se de manera subtil a favor de la interrupció voluntària de l'embaràs. "Estem satisfetes perquè no va esquivar la patata calenta: encara que ho va dir de manera molt elegant i remarcant que es tracta d'un afer intern, també va destacar que ell és en pro de la igualtat total entre homes i dones", explicava Vanessa M. Cortés, presidenta del grup. En canvi, Cortés considera que el discurs del cap de Govern va ser hipòcrita, "ja que el primer pas per aconseguir la igualtat jurídica entre homes i dones és garantir el dret a decidir sobre el mateix cos" i acusava Espot de reduir l'avortament a una qüestió de voluntat, sense tenir en compte les condicions mèdiques i socioeconòmiques de les mares. "Més patriòtiques som nosaltres defensant els drets humans de les persones que vivim al Principat que un munt de polítics que obvien les necessitats d'una part de la població". Així mateix, en canvi, Cortés titlla d’exagerada la resposta a la protesta de Stop Violències. “Només vam aixecar mocadors en silenci per demanar la legalització de l’avortament. Les manifestacions silencioses estan emparades per la llei, no hi havia motiu per requisar-nos els mocadors ni per demanar-nos que els abaixéssim. L’administració es posa massa nerviosa per qualsevol acte simbòlic”, explicava.

Per la seva banda, Aurora Baena d’Acció Feminista creu que Macron no es va mullar en excés sobre la problemàtica de l’avortament, assumint una posició més aviat neutral. “La part més positiva és que, com a Copríncep, ha reconegut la sobirania del poble andorrà per decidir sobre la qüestió”. Pel que fa a Espot, Baena considera que el cap de Govern va continuar amb el discurs de la por amb el qual eviten emprendre una discussió sincera sobre el tema. Amb tot, valora de manera positiva que Espot abordés la qüestió del sostre de vidre i la bretxa salarial al seu discurs. “És una evidència que les diferències entre homes i dones en l’aspecte laboral cada cop són més grans. Ens hem reunit amb la secretària d’Estat per la Igualtat per tal de poder col·laborar en el futur”.

Canvi climàtic, accessos

Mateu Bracque, de Fridays For Future, considera que la menció del grup ecologista i la lluita contra el canvi climàtic per part de Macron i Espot demostra la rellevància del moviment juvenil. “És emocionant que el líder d’una potència mundial parli de nosaltres, però alhora demostra que tenim un problema a afrontar”. Més enllà d’això, però, Bracque remarcava que el líder francès ha de passar de les paraules als actes. “Macron és potser el polític que més s’ha implicat en els focs de l’Amazones, però falla a l’hora de fer polítiques mediambientals a França”.

Finalment, el president d’Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, considera que la priorització de França en la millora de la connexió entre els dos països és una notícia “més que positiva”. “Si va pujar a Andorra en cotxe, va veure el problema real que hi ha a la carretera”, deia Carrié.

REPORTATGE

De monarca republicà a Copríncep La premsa francesa va seguir la visita d’Emmanuel Macron a Andorra amb l’objectiu de qüestionar el Copríncep per afers del país veí com ara la imputació per apropiació del president de l’Assemblea Nacional Francesa, Richard Ferrand. Macron no es va referir en cap moment a aquesta situació, així que mitjans de comunicació com Le Figaro o Ràdio França Internacional (RFI) es van centrar en el paper de Copríncep que va prendre Macron tot recordant que a França se l’acusa de ser un monarca republicà. També van destacar el missatge que va deixar el president gal sobre l’acord amb la Unió Europea d’Andorra, així com la rebuda que li va oferir la societat andorrana a cadascuna de les set parròquies. La premsa va deixar titulars com “El parèntesi pirinenc de Macron lluny dels problemes”, de RFI; “Macron assumeix sense complexos el seu càrrec de Copríncep d’Andorra”, de France Bleu; o “Macron, con un príncep a Andorra”, de LaDepeche.fr. Fins i tot, al programa de la TF1 Quotidien de Yann Barthès, van tractar la visita des d’un punt de vista humorístic. Des de les seves xarxes socials, Emmanuel Macron va expressar l’honor que per a ell significa ser Copríncep, va voler agrair l’acollida dels andorrans, els va felicitar per la decisió d’obertura a Europa i va assegurar que tornarà aviat.

Les feministes celebren el posicionament de Macron sobre l'avortament

tracking