Habitatge

La CASS rebutja l'ús del fons de pensions per a fer pisos

El consell d’administració envia un informe a Govern alertant del perill per a les jubilacions

La CASS rebutja l'ús del fons de pensions per a fer pisosARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat social (CASS) ha tramès un informe al Govern en què s’oposa de forma rotunda que s’utilitzin els fons de reserva de les pensions per construir pisos socials. El posicionament deriva de la proposta del PS en la qual es demanava d’utilitzar el deu per cent de les reserves perquè l’Estat edifiqui pisos de lloguer a un preu moderat i reduir així la pressió sobre el mercat de l’arrendament. A efectes pràctics, la proposta socialdemòcrata significaria que la CASS hauria de destinar uns 130 milions d’euros (actualment en el fons hi ha 1.311 milions) per a l’edificació d’habitatges.

Els socialdemòcrates aposten perquè aquesta inversió acabaria donant una rendibilitat del dos per cent anual al fons de pensions, al temps que permetria l’accés a habitatges dignes a col·lectius que ara ho tenen complicat pel nivell de preus. Entre la política de repartiment dels habitatges, el PS estimava que un 15% podia tenir una funció directament social i el 5% per a estudiants estrangers que es desplacen a fer recerca. Per al lloguers de tipus social es preveu que la família agraciada pagui un terç dels seus ingressos pel pis i que el Govern compensi la diferència. La idea general és adquirir béns immobles que s’hagin de rehabilitar, pagar la reforma i posteriorment posar-los al mercat a un preu assequible.

La CASS, segons diferents fonts, addueix que la política d’inversió dels diners de les pensions ha de ser summament controlada i que en cap cas es pot invertir en operacions de risc com seria la construcció de pisos per a habitatge de lloguer social. El consell d’administració recorda que es va fer una legislació molt específica perquè no es poguessin fer inversions de risc i que no es repetís el problema que es va produir sota la direcció d’Antoni Ubach. Les operacions d’alt risc van significar llavors una pèrdua de, com a mínim, vuit milions de pessetes.

Dubtes sobre el Govern

La parapública ha volgut deixar clar en l’informe que la situació del fons de pensions és prou delicada, manifestament insuficient en una proporció al voltant d’un a cinc entre el capital existent i els compromisos adquirits, i que seria molt contraproduent prendre aquest risc. La CASS no té clar el posicionament del Govern i recorda que el ministre d’afers socials, Víctor Filloy, algun cop havia manifestat una idea similar com a una de les vies per ajudar a rebaixar el mercat del lloguer. El consell d’administració insta que no es prengui una decisió d’aquest tipus que trenca amb la dinàmica dels últims anys en què els criteris d’inversió dels diners segueixen el principi de màxima prudència.

tracking