Empresonada una directiva de la 'trama PDVSA-BPA'

Mariela Matheus va participar en l’enviament de més de mil milions de dòlars de Veneçuela

Empresonada una directiva de la 'trama PDVSA-BPA'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Mariela Matheus, supervisora de pagaments de la branca d’assegurances de Petróleos de Venezuela (PDVSA), ha ingressat a la presó de la Comella. Matheus està processada a la Batllia pel cas PDVSA i hi havia una ordre de captura internacional. La dirigent chavista va ser localitzada a Andalusia per la policia espanyola i les autoritats del país veí van fer efectiva l’extradició cap a Andorra. Matheus és la primera veneçolana processada que ha estat empresonada, ja que cap dels implicats ha vingut a Andorra un cop es va fixar el processament. Matheus és una peça clau perquè era la número dos de PDVSA Insurance Company (PDVIC), una filial de la petroliera amb domicili a Belize des d’on es van enviar més de mil milions de dòlars a societats amb comptes a BPA. Matheus signava els pagaments que arribaven a Banca Privada i després es repartien entre els membres de la trama. Com la resta d’implicats Matheus també tenia compte a BPA i va rebre diverses comissions per part del cap de la trama, Diego Salazar. Com a mínim va percebre 500.000 dòlars.

El funcionament de la trama feia que els milions de dòlars s’enviessin per pagar les pòlisses de la petroliera, però només una petita part es destinava a aquest fi. La majoria acabaven desviats per als comptes a BPA dels veneçolans que estaven a la trama. Aquests, al seu temps, enviaven els milions de dòlars de comissions als directius de PDVSA que com Mariela Matheus estaven dins de l’acord per a l’espoli.

Matheus és la primera de la llista de dotze veneçolans que la Batllia ha demanat que siguin localitzats i extradits. L’ordre demana que també s’arresti Eudomario Carruyo (exdirector de finances de PDVSA); Ingrid Consuelo Sánchez González (supervisora de la petroliera a la península Ibèrica); Julia Elba van den Brule (advocada del ministeri d’Energia); Alfonso Javier Rodríguez Navas (responsable de projectes de Corpoelec [filial de la petroliera]); Ceciree Carolina Casanova Rangel (gerent de recursos humans d’Electricidad de Caracas [filial de PDVSA]); Rocío del Valle Maneiro (ambaixadora de Veneçuela a la Xina del 2004 al 2013); Ruben Darío Figuera Olivari (membre de l’Institut Nacional de Canalitzacions); Ramon Elías Morales Rossi (secretari de seguretat ciutadana de Caracas); Luis Abraham Bastidas Ramírez (gerent del departament de logística de PDVSA i cosí de Rafael Ramírez, exministre d’Energia i expresident de PDVSA, amic íntim d’Hugo Chávez, pes pesant del règim i presumpte cap a l’ombra de tota la trama); Gerardo Elías Esteves Duque (secretari general del govern del districte metropolità de Caracas), i Carlos Enrique Luengo Herrera (vicepresident de recursos humans a Cadafe [filial de PDVSA]).

tracking