afers exteriors

L'alcalde de Porta denuncia que la nova frontera ha fet perdre terreny i aigua al poble

Denuncia que amb l’acord del 2012 “ens han robat les nostres terres comunals” i “l’aigua”

L'alcalde de Porta denuncia que la nova frontera ha fet perdre terreny i aigua al pobleDAMIEN BRESEGHELLO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La instal·lació el mes de juliol passat de les fites que marquen el nou traçat fronterer entre Andorra i França a la zona de les Abelletes al Pas de la Casa, acordat pels dos estats el 2012, ha fet entrar “en còlera” l’alcalde de Porta, Marius Hugon. “Estic molt enfadat, en còlera, per haver-me assabentat de la col·locació de les fites pels diaris”, assenyala l’alcalde en declaracions a l’emissora de ràdio France Bleu. “A la prefectura de Perpinyà m’havien promès que m’invitarien [a la col·locació de les fites] i era el mínim per saber en què s’havia convertit la meva terra. Tot es va fer malament”, lamenta, per afegir que “de totes maneres ens han robat les nostres terres comunals”.

Hugon assegura que amb la nova delimitació, el petit municipi de la Cerdanya ha perdut vint-i-cinc hectàrees de terreny: “Una finca privada, que era propietat del municipi i que ara es troba sota sobirania andorrana”. L’alcalde de Porta assenyala que “a primera vista, aquestes 25 hectàrees de roca en una zona de molt alta muntanya no són gaire interessants”, però denuncia que “en realitat és una superfície molt rica en aigua que els andorrans volien obtenir per alimentar el poble del Pas de la Casa”.

Amb la nova delimitació fronterera, el municipi de Porta, indica Hugon, va perdre l’accés a les fonts de l’Arieja. “El mateix ha succeït amb l’estany estratègic de les Abelletes, que ha passat la meitat a estar sota control andorrà”, lamenta a France Bleu.

Un litigi de deu anys

Malgrat les declaracions de l’alcalde de Porta, cal recordar que el nou traçat, aprovat pel parlament andorrà el 2012, passa pel mig de l’estany de les Abelletes i dona l’ús del llac a tots dos països. L’acord entre Andorra i França resolia un litigi que havia començat una desena d’anys abans i en què França reclamava una part de territori que Andorra considerava que formava part del Principat. De la superfície que hi havia en litigi, un total de 46,50 hectàrees, 28,53 van quedar integrades definitivament a territori del Principat i la resta, 18,08, van passar a ser terrenys de propietat gal·la.

L’acord sobre els límits fronterers entre França i Andorra aprovat pel Consell General fa poc més de set anys també va establir que la gestió de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arieja es faria de forma conjunta entre els dos estats.

tracking