societat

Desperta Laurèdia decideix presentar al·legacions contra la tirolina

La plataforma denuncia que el comú ha vulnerat el dret de la ciutadania a la informació, recollit a la Constitució i al Codi de l’administració

Desperta Laurèdia decideix presentar al·legacions contra la tirolina

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tirolina que el comú de Sant Julià de Lòria vol construir a Naturlandia, una iniciativa que ha despertat nombroses crítiques fins al moment, suma un nou capítol. Ahir al matí, Desperta Laurèdia va presentar a la corporació un recurs d’al·legacions per la manca de transparència envers aquest projecte. El portaveu de la plataforma, Cerni Cairat, ha explicat que aquest recurs està basat en la vulneració del dret dels ciutadans a la informació, “recollit a la Constitució i al Codi de l’administració”. Així, Cairat exigeix que l’ens posi a disposició de la població un informe global del projecte que justifiqui la inversió.

Desperta Laurèdia va fer una demanda d’informació sobre el projecte el mes de maig. El comú li va donar resposta al juliol, però no va aportar els informes al·legant, segons explica Cairat, que “no convenia donar cap informació sobre aquest projecte perquè encara està subjecte a modificacions”. Una justificació que el portaveu de Desperta Laurèdia no considera vàlida: “És greu que no ens vulguin donar la informació però que sí que hagin informat un grup de veïns”. Cairat es refereix a una reunió que es va celebrar el mes de juliol, a la qual va assistir un petit grup de persones seleccionades pel cònsol major, Josep Miquel Vila. Quant a la reunió de poble per informar la gent del projecte de la tirolina, que s’ha ajornat en dues ocasions i està prevista per al 17 de setembre, Cairat dubta de la seva celebració fins que no hi hagi “una convocatòria oficial”, ja que “els precedents no ens fan tenir gaire confiança”.

Atesa la inestabilitat que està generant la tirolina a la parròquia, ja que ha motivat fins i tot la creació d’un change.org per cancel·lar la iniciativa, Desperta Laurèdia demana que s’aturi el projecte fins que la població tingui accés a un informe complet. El comú va posar a disposició de la ciutadania els informes mediambientals fa unes tres setmanes i va donar un termini de quinze dies per presentar-hi al·legacions. Segons Cairat, aquests informes tenien algunes mancances importants en l’apartat de justificació del projecte, ja que, segons explica, aquesta és “molt vaga” i no planteja l’alternativa del “cost zero”, és a dir, no fer el projecte. Tanmateix, el portaveu de Desperta Laurèdia assegura que algunes consideracions de l’impacte del giny sobre les espècies animals de l’entorn “no estan ben deta­llades”.

CONTACTES AMB PARTITS DE CARA A LES COMUNALS

En clau electoral, Cerni Cairat ha anunciat que Desperta Laurèdia ja ha tingut contactes amb partits per mirar de presentar candidatures a les eleccions comunals del proper mes de desembre. Malgrat que assegura que han estat “acostaments molt embrionaris”, ha avançat que la plataforma ha trobat algunes coincidències amb els partits, però no ha volgut especificar quines ni amb quines formacions. “No ens hem decantat cap a un costat o cap a l’altre”, explica, remarcant que la seva voluntat és “canviar la tendència” de l’actual comú, el qual creu que té una actitud “molt opaca” que “no dona garanties que s’estigui complint la llei amb relació a aquestes inversions que es plantegen”.

tracking