Es portarà a la Batllia el retorn dels xecs cobrats indegudament

Els quatre clubs que s’han presentat com a actors civils demanaran a la Batllia que es determini tot el que s’ha cobrat indegudament i s’obligui a tornar-ho

Comís a la federacio de futbolFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els quatre clubs que s’han personat com a actors civils perjudicats per la suposada apropiació indeguda a la Federació de Futbol (Inter Club d’Escaldes, La Massana, Encamp i Unió Esportiva Santa Coloma) presentaran una acció judicial per instar que es tornin tots els diners que s’han pagat sense suficient justificació. Per assolir aquest punt els quatre clubs demanaran que es faci una auditoria pericial forense sobre els més de cinc mil xecs que consten que va entregar la federació a diferents beneficiaris en els últims anys per un valor superior als 12 milions d’euros. Una estimació inicial apuntaria que es feia una mitjana de 2,6 xecs diaris si es tenen en compte tots els dies (caps de setmana i festius). La mitjana de cada xec és de d’uns dos mil euros.

Etiquetes:

L’explicació de la massificació dels xecs prové del fet que la federació ho tenia fixat com a sistema de funcionament. Fins i tot per tenir els diners del dia a dia s’emprava aquest sistema. S’estenia un xec a nom d’un empleat de la federació i aquest anava a cobrar els diners al banc. Després els entregava (teòricament) a la federació. Però no hi ha una traçabilitat exhaustiva dels diners que entraven i sortien. Dels més de cinc mil xecs hi ha una part que està justificada. Com, per exemple, els pagaments a jugadors o als àrbitres, entre d’altres. Però hi ha una altra part que no té una acreditació explícita i que la mateixa instrucció del cas apunta que podrien ser pagaments indeguts.

El volum de xecs és tan gran que tan sols un informe pericial exhaustiu pot determinar quins pagaments estan suficientment justificats i quins no. Sovint només hi ha la referència de qui l’ha cobrat i amb la data. A partir d’aquí cal reconstruir tota la història del xec i demanar explicacions o documentació als implicats. El fet que aquesta feina hagi d’estendre’s possiblement a milers de xecs sospitosos requereix una quantitat ingent de personal analitzant o molt de temps per abraçar-ho tot.

Els quatre clubs van acordar emprendre aquest camí legal en una reunió amb els advocats. Més enllà de les implicacions penals en què puguin haver incor­regut aquells que han cobrat indegudament, els clubs defensen que és important que la federació recuperi tots aquests diners que mai haurien d’haver estat abonats. Els clubs s’han sorprès de la quantitat de noms que surten en els xecs i que estan vinculats a altres clubs o a treballadors de la federació.

Eleccions en breu

L’enrarit clima dins de la federació està afectant el procés de preparació de candidatures per a les properes eleccions del mes de setembre. Es dona per fet que hi haurà un llista oficialista i és molt possible que una d’alternativa. L’únic nom que ha sonat fort per a l’alternativa és el de Josep Maria Cabanes.

tracking