Petició de documents

Espanya posa Robert en el punt de mira del 'cas Pujol'

De la Mata sospita que l’exdirector general de RTVA era testaferro de Jordi Pujol Ferrusola i demana la informació a quatre bancs andorrans

Espanya posa Robert en el punt de mira del 'cas Pujol'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata ha sol·licitat a la justícia andorrana que demani a quatre bancs andorrans els comptes de l’empresari i exdirector general de Ràdio i Televisió d’Andorra Francesc Robert. De la Mata considera Robert, inculpat pel mateix cas, testaferro de Jordi Pujol Ferrusola. El jutge indica que es tracta de dipòsits dels quals no es tenia constància i que haurien sortit a la llum arran de la informació obtinguda en una comissió rogatòria. En concret s’insta Andbank, Credit Andorrà, Banc Sabadell d’Andorra i Banca Privada d’Andorra perquè entreguin la documentació relativa als comptes de Robert com a “titular, apoderat o drethavent”.

La demanda procedeix d’una petició de la Fiscalia anticorrupció espanyola en què manifesta que algunes operacions que van ser fetes des de comptes de Francesc Robert en veritat eren una tapadora del fill gran de l’expresident de la Generalitat. Cal recordar que Francesc Robert ja ha declarat dues vegades en el marc d’aquesta investigació. La primera va ser al febrer del 2016 com a testimoni i la segona al desembre del 2017 ja com a inculpat.

Dins de l’escrit de la Fiscalia (una de les pàgines es reprodueix en aquesta notícia) es demana que s’investigui l’activitat no només de l’empresari sinó d’algunes societats com Holding Robert &Compte, de la qual és el titular, o Wiflee Holdings NV, a la qual estaria vinculat. Un dels punts que es vol investigar fa referència a la relació mercantil entre dues societats (Claremont i Haaklab) relacionades amb dues transferències que va fer l’exdirector de la televisió pública el 2009.

Robert se sent perseguit

Francesc Robert no va poder ser localitzat pel Diari, però en declaracions a Andorra Televisió va negar ser el testaferro de Jordi Pujol Ferrusola o qualsevol altre membre de la família. L’exdirector general de RTVASA va incidir que tot aquest enrenou li està fent molt de mal i se sent víctima d’una persecució mediàtica. Reconeix que va fer negocis amb Jordi Pujol fill fa molts anys, però nega que fos en qualitat d’home de palla. L’altre andorrà citat en l’afer, Antoni Zorzano, destaca que no té res a veure amb aquesta nova investigació. Zorzano va declarar com a testimoni per les operacions “legals” que havia realitzat amb Pujol Ferrusola “fa molts anys”. Indica que els comptes que volen investigar no tenen res a veure amb ell i que el jutge De la Mata ja li va prendre declaració i va decidir que no se l’imputava.

La nova comissió rogatòria arribarà a la batlle Maria Àngels Moreno, que ha portat el cas des de l’inici. La Fiscalia espanyola ha presentat aquesta petició quan faltaven dies perquè el sumari quedés tancat. Aquesta comissió rogatòria permetrà tenir sis mesos més d’investigació que havia d’acabar al setembre.

RASCAGNERES VEU UNA "MANIOBRA DESESPERADA"

L’advocat de la família Pujol a Andorra, Jean-Michel Rascagneres, va destacar que “s’està investigant des del 2012 amb una vintena de comissions rogatòries sense que hagin trobat res relacionat amb la corrupció”. El lletrat veu en la petició una “maniobra desesperada perquè al setembre havien de tancar la instrucció i només podien demanar una ampliació de sis mesos si hi havien noves vies d’investigació”. Aquest és el motiu, segons l’advocat dels Pujol, perquè “ara intentin això quan han fet declarar dos cops Francesc Robert”. Rascagneres va aprofitar per queixar-se de la diferència de tracte de la justícia andorrana cap a a l’espanyola quan es demana col·laboració i el que passa a la inversa. Davant de prop d’una vintena de comissions rogatòries complimentades per Andorra, Espanya fa anys que no concedeix tot el que s’ha demanat per a la investigació andorrana. En aquest sentit remarca que encara esperen poder interrogar Villarejo.

tracking