POLÍTICA

DA, PS i L'A dubten de la necessitat de realitzar canvis a la regla d'or

El cap de Govern afirma que la gestió financera a la darrera legislatura ha estat excel·lent

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates (DA), el Partit Socialdemòcrata (PS) i Liberals (L’A) van mostrar els seus dubtes de la necessitat de realitzar canvis en la Llei de sostenibilitat de finances públiques, també anomenada regla d’or, tal com planteja terceravia + Unió Laurediana + Independents a la seva proposició de llei. El cap de Govern, Xavier Espot, va manifestar que “el més important és que no hi hagi dèficit a l'hora de liquidar el pressupost” i no incrementar el deute públic, una cosa que assegura que s’ha estat fent. Espot va assegurar que ja en els darrers exercicis “o bé hi ha hagut superàvit de caixa o bé superàvit gestió malgrat no haver pressupostat a vegades amb dèficit zero” i va defensar la gestió pressupostària i financera que s’ha dut a terme en la darrera legislatura i que cataloga d’“excel·lent”. En tot cas, el cap de Govern va explicar que encara no ha tingut accés a la proposició de llei però que l’analitzaran “amb bona predisposició i amb la mà estesa a terceravia”.

Per la seva part, la consellera general del grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata, Rosa Gili, que tampoc ha pogut analitzar el text, es va mostrar una mica més cauta. Gili valora positivament el fet que hi pugui haver dèficit zero però considera que s’ha de veure què és el que això implicaria. “La preocupació l’hem tingut sempre al voltant de les persones, entenem que hi ha coses que són bàsiques i que no podem renunciar-hi”, va manifestar Gili, que va afegir que “si podem fer-ho sense perjudicar les persones be, ho estudiarem, ho esmenarem si veiem que podem aportar alguna cosa i ens posicionarem quan convingui”.

Des de Liberals d’Andorra alerten que fixar per llei el dèficit zero als pressupostos generals, tot i ser bo a priori, també podria tenir “un efecte contraproduent”, tal com assenyala el president del grup parlamentari de L’A, Ferran Costa. “L’objectiu és més que lloable, però atenció amb els efectes perversos que pot tenir una mesura d’aquesta mena”, va explicar Costa, que posa de manifest que la mesura “faria encotillar l’acció de govern i no permet utilitzar aquesta eina necessària per a qualsevol Govern. Finalment, el president del grup parlamentari de Ciutadans Compromesos (CC), Carles Naudi, recorda el que portaven al programa. “Defensem el dèficit zero, que no s’apugi la pressió fiscal i que no es creïn més impostos”, va dir.

ESPOT VALORA POSITIVAMENT EL MEMORÀNDUM

Xavier Espot va valorar positivament el memoràndum que va lliurar terceravia al Govern envers les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Malgrat que assegura que el Govern hauria preferit articular un pacte d’estat directament, no considera que hi hagi al memoràndum cap aspecte que pugui ser problemàtic “a priori”, amb excepció de la demanda que hi hagi un membre de terceravia que figuri com a observador, una decisió que no depèn només del Govern, sinó també de la mateixa comissió europea i dels altres dos països que negocien amb la UE. Per la seva part, Rosa Gili es mostra a favor de les peticions de terceravia que hi hagi més transparència, més estudis d’impacte i membres observadors al voltant de la negociació. Sobre el paper del PS en aquest afer, lamenta “la forma en què es va plantejar” en l’anterior legislatura i assegura que la reunió amb el cap de Govern per tractar aquest tema encara no s’ha concretat.

DA, PS i L'A dubten de la necessitat de realitzar canvis a la regla d'or

tracking