turisme
El Govern decidirà la continuïtat del Cirque a la tardor
Govern veu “satisfactòria” la venda d’entrades però estudiarà el “retorn” amb els comerciants
La decisió sobre la continuïtat del Cirque de Soleil es prendrà a la tardor després de conèixer el “retorn” per part dels comerciants però també dels visitants que han vist l’espectacle, així ho afirma la ministra de Turisme, Verònica Canals. “Estem analitzant tot el retorn del Cirque i estem en procés de mirar la perdurabilitat i l’emplaçament, i en funció d’això ens pronunciarem a finals d’estiu”, diu per matisar ràpidament que “els terminis per elaborar un espectacle és de nou mesos i per tant fixarem la data màxima a la tardor”. Per analitzar aquest “retorn”, l’executiu està realitzant amb la col·laboració d’Actuatech 15.000 enquestes entre els assistents que vénen a veure Rebel, però també es vol parlar amb els comerciants i hotelers per saber la seva opinió. “Amb aquestes preguntes coneixerem el feedback dels visitants i després es faran els mateixos estudis que l’any passat, introduint alguna dada més per saber si repeteixen, les pernoctacions que generen o la seva despesa mitjana. Esperem que això ens doni la màxima informació possible per prendre una decisió raonada i fonamentada”, indica.
Canals es mostra “satisfeta” per la venda d’entrades d’enguany i explica que estan “assolint els objectius” plantejats. “Estem en línia amb l’any passat. La freqüentació està al 97% i es consolida el públic assegut, per tant, el model d’incrementar-lo ha funcionat molt bé”. Tot i així, encara queda saber on s’ubicarà si continua, ja que la cònsol major, Conxita Marsol, ha descartat el Parc Central i proposa l’aparcament del Valira. Una opció seria l’edifici multifuncional i Marsol els ofereix tres parcel·les per ubicar-hi la infraestructura, segons ha pogut saber el Diari. La primera és en uns terrenys a la Margineda on hi ha el circuit dels exàmens de conduir, la segona estaria ubicada a la zona de la Borda Nova, al davant de l’Estació Nacional, i la tercera al barri de Ciutat de Valls. Canals només en coneix una però afirma que “aviat” es reunirà de nou amb Marsol per escoltar la resta de propostes. En referència a això, el cap de Govern, Xavier Espot, ha comentat que “és una infraestructura interessant” i que podria ajudar a diversificar l’oferta turística però que abans de fer-lo, cal saber totes les conseqüències econòmiques. “Tots podem estar d’acord que ha de ser estudiada però abans de dir que el farem, caldrà analitzar els seus pros i contres, les implicacions econòmiques que comporta, reptes de finançament i no tirarem un projecte endavant sense saber si pot prosperar”.
Redactant els pactes d’estat
El cap de Govern va explicar des d’AINA, on l’executiu va fer la tradicional visita als infants, que ja tenen avançats els tres pactes d’estat i que esperen presentar-los aviat al PS i terceravia perquè els analitzin i, si és el cas, els signin. Del de l’acord amb la UE ja tenen el borrador que els presentaran com a molt tard a principis agost i esperen rubricar-lo al setembre. El de les pensions ho faran a la tardor quan coneguin el darrer informe actuarial de la CASS i el de Salut, ja s’està treballant amb les dues formacions.
FRE A LA UNITAT DE RADIOTERÀPIA
L’executiu vol tenir la màxima informació en l’àmbit econòmic però “sobretot” per oferir el millor tractament possible als malalts de càncer abans de plantejar-se la construcció de la unitat de radioteràpia, una situació que frena la infraestructura però no la descarta. “No ho hem decidit encara perquè hem d’acabar de valorar si oferirem el millor tractament contra el càncer. (...) Si es tira endavant és perquè tenim el convenciment ferm que és necessari i que és el millor que podem oferir als pacients”, comenta. Per la seva part, el conseller general, Carles Naudi, va indicar que fer-la “genera la incertesa de si estem encertant amb la millor maquinària, tenint en compte la inversió que implica, ja que podria quedar desfasada”.
VALORACIÓ POSITIVA DE L'EXECUTIU
Gairebé tres mesos després de la constitució de l’executiu de coalició, Espot es mostra “molt satisfet” del seu funcionament i destaca “que som un grup de persones que estem per sobre de les nostres simpaties polítiques. Vam fer l’acord en funció d’un programa conjunt i és la millor garantia que no es generaran conflictes”. El cap de Govern afirma que ja treballen en l’elaboració dels pressupostos pel pròxim exercici i espera tenir-los “el més aviat possible”. En aquest sentit, garanteix que vetllaran “pel rigor”, per “evitar el dèficit i acabar amb superàvit, si és possible” i per “prioritzar les despeses socials” en accions com la transició energètica o l’estat del benestar.