societat

Fornieles afirma que les ajudes socials afavoreixen l'empresari privat

Podem denuncia que la problemàtica de l’habitatge ha agreujat la situació de les famílies

Fornieles afirma que les ajudes socials afavoreixen l'empresari privat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT) denuncia que les ajudes socials atorgades per Govern durant 2018 afavoreixen l'empresari privat. En la mateixa línia, també critica que el sistema de lliure mercat mai ha contemplat la regulació del sector immobiliari, i no garanteix els drets constitucionals a la població.

Les últimes dades publicades pel departament d'Estadística mostraven un augment de les ajudes socials dedicades a despeses bàsiques de la llar i a les famílies amb fills a càrrec. El 2018 es van atorgar un total de 882 ajuts, un centenar més que en l'exercici anterior. Guillem Fornieles, secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), va afirmar que el criteri per donar una ajuda "és molt relatiu, són pura caritat pública", i "no volem caritat, volem drets fonamentals", d'acord amb la constitució. En el seu parer, "les ajudes finalment van a parar a l'especulador, enriqueixen més el ric i empobreixen la classe obrera".

Així, Joan Seguí, president del partit polític Podem, va manifestar que és "evident que si es donen més sol·licituds, hi ha més persones que tenen problemes". Per aquest motiu caldria veure "a qui s'han atorgat aquests ajuts". Paral·lelament, va assenyalar que els problemes d'habitatge "afecten tota la població, des de l'estudiant fins al jubilat", i que a Andorra "es vol fer una promoció de domicilis de luxe" i que "no existeix una promoció cap a l'habitatge social". A més, tal com va afegir Seguí, "la situació turística no ajuda, el comerç ha perdut espenta. A veure què passa amb els temporers durant l'hivern, l'any passat hi havia una sobreocupació d'espai, ja veurem aquest".

Pensions a la baixa

Tot i que els responsables del sindicat i de la formació política segueixen a l'espera de les accions del nou Govern, Seguí va assenyalar que les persones jubilades tenen "una pensió mísera amb la qual no arriben a finals de mes, i encara menys a pagar un lloguer". Tanmateix, va assegurar que una de les problemàtiques més grans del Principat són aquelles persones d'avançada edat que "fa anys i panys que cotitzen a la CASS, i quan perden la feina per qualsevol motiu, es queden sense cobertura sanitària al cap de tres mesos". Un temps que Fornieles va considerar insuficient perquè "ja no hi ha una oferta de treball estable", i en aquesta situació "hi ha molta gent que pateix, i Govern només intenta maquillar la realitat amb les estadístiques”.

tracking