negociació amb europa
Reunions de poble sobre l'acord d'associació
La secretaria d’Estat d’Afers Europeus durà a terme trobades a les parròquies per informar els ciutadans sobre l’acord d’associació
Govern durà a terme reunions de poble per explicar l’estat de les negociacions per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) a partir del setembre. Així ho va assegurar ahir el Secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, que va explicar que les trobades tenen com a objectiu presentar l’acord a la ciutadania, que tothom pugui conèixer l’estructura, explicar per què es negocia un acord d’associació, quin és el contingut de cada part, com es negocia i qui ho fa, així com explicar la dinàmica de les sessions. “La idea és poder organitzar reunions de poble, parròquia per parròquia, amb la voluntat d’apropar-nos als ciutadans i que aquestes sessions puguin ser el més properes possibles”, va explicar Riba sobre la iniciativa conjunta de les secretaries d’Estat d’Afers Europeus i de Participació Ciutadana. Un cop realitzades aquestes primeres reunions, Riba va expressar la intenció de fer-ne d’altres, més endavant, en aquest cas per tractar “qüestions més monogràfiques” sobre capítols de la negociació ja tancats o amb part del contingut acordat.
La voluntat d’aquestes trobades, segons Riba, és la d’aportar als ciutadans una mateixa informació i que ells mateixos es puguin formar una opinió al voltant de l’acord, “sigui quina sigui”. En aquest sentit, Riba va posar sobre la taula que una de les feines de la secretaria d’Estat d’Afers Europeus és “preparar el terreny i l’ambient” per aconseguir que al referèndum que se celebrarà al final del procés de negociació “pugui ser favorable a una futura implementació d’aquests acords”.
Pacte d'Estat ambs de l'octubre
La propera sessió de negociació se celebraria el 7 d’octubre, tot i que la data està soferta a possibles canvis. La intenció de l’executiu és poder tenir enllestit el pacte d’Estat amb les diferents formacions polítiques per a l’acord d’associació abans de la represa de les negociacions. De fet, serà durant el que queda d’estiu quan es començarà a treballar en aquest acord. “Seria el millor dels escenaris”, va expressar Riba, que considera el contingut del pacte d’Estat com el mandat de negociació”, tal com es va plantejar. “Hauria de dibuixar el marc general i els límits en què es mourà la delegació andorrana dins de la negociació”, va expressar el Secretari d’Estat d’Afers Europeus. “El pacte d’Estat serà motiu d’una negociació i sempre hi cap la possibilitat que no s’arribés a conjugar tot això”, va recordar Riba, tot i que reitera que el millor marc seria disposar d’aquest pacte d’Estat. “Que la delegació tingues l’encàrrec ferm de tirar endavant el mandat de negociació prèviament establert”, va explicar.
Riba va informar que a una de les darreres sessions es va posar sobre la taula la voluntat de mantenir el sistema de quotes i el de procediments administratius d’immigració, així com el monopoli d’Andorra Telecom i adaptacions relacionades amb la seguretat social.
RECEL PER L'ACTIVITAT DE L'INSTITUT DE DRETS HUMANS
El ministre portaveu i de Finances, Eric Jover, es va mostrar suspicaç sobre l’activitat que duu a terme l’Institut de Drets Humans (IDHA). “Semblaria que en els darrers anys la seva principal activitat tan sols està relacionada amb el procés BPA, i no deixa de semblar curiós”, va manifestar Jover en ser preguntat sobre la querella que l’ens va presentar contra l’expresident del Govern Espanyol, Mariano Rajoy, i els exministres Montoro i Fernández Díaz, per considerar que van intimidar el Govern andorrà en l’afer BPA. Jover va assegurar que no li consta aquest xantatge. Sobre la querella d’Higini Cierco contra Toni Martí i els exministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya, Jover va voler donar tot el suport als excompanys de Govern.
JOVER AFIRMA QUE L'AMBAIXADOR VA VISITAR BESOLÍ
Jover va assegurar tenir constància que l’ambaixador d’Andorra a Espanya va visitar durant diverses vegades l’exconseller lauredià Joan Besolí quan aquest estava en presó preventiva, per interessar-se en la seva situació personal. Besolí va manifestar aquesta setmana al programa radiofònic El Món a RAC1 haver-se sentit “abandonat” per les institucions andorranes mentre estava privat de la seva llibertat i va destacar que l’ambaixador a Espanya no el va visitar cap vegada en els primers vuit mesos. Jover va recordar que l’Estat andorrà té una nul·la incidència en la justícia espanyola. En tot cas, el ministre portaveu es va mostrar obert a parlar amb l’exconseller lauredià per mirar de millorar aquest tipus d’atenció.