El PS diu que el Govern “hipoteca” la gestió de residus pel forn incinerador

Padreny adverteix que la futura xarxa de cogeneració dependrà d’aquesta instal·lació

El PS diu que el Govern “hipoteca” la gestió de residus pel forn incineradorPS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell General va celebrar ahir una sessió de control al Govern en què els representants del PS van aconseguir monopolitzar el debat amb les seves crítiques a l’executiu tripartit. Un dels punts més polèmics va ser el funcionament de la futura central de cogeneració de la Comella i el model nacional de gestió dels residus. El conseller socialdemòcrata Roger Padreny va argumentar que aquesta central, que aprofitarà la calor residual del Centre de Tractament de Residus (Ctrasa) per produir electricitat, dependrà directament de la crema de deixalles al forn incinerador. Un moviment que, segons Padreny, “hipoteca” el model de gestió de residus, atès que la xarxa de cogeneració finalment acaba “perpetuant la política d’incinerar”.

Per a Padreny es tracta d’una política “fallida” que té conseqüències “mediambientals i de salut”. De fet, el vermell es va mostrar ferm partidari de buscar “alternatives millors” a la crema de residus per acabar “reduint al mínim” aquesta pràctica. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, es va defensar dels retrets provinents de la bancada socialdemòcrata, adduint que la futura central de cogeneració “en cap cas hipoteca el futur model de gestió de residus”. “Donarà un servei més eficient als ciutadans d’Andorra la Vella i recuperarà energia que fins a la data no s’estava utilitzant”, va afegir. La justificació, però, no va ser suficient per a Roger Padreny, que va considerar que la necessitat d’alimentar el forn per a la central frenarà el reciclatge i mantindrà la “llastimosa” importació de residus de la Cerdanya. Calvó va recollir el guant i va recordar que el Principat és “capdavanter” en reciclatge. “Vostè ha dit que és llastimós col·laborar amb la Cerdanya, pensi en les seves paraules perquè el dia que Catalunya consideri llastimós rebre el 70% de residus que genera Andorra, què passarà?”, va etzibar. La ministra va avançar que des de l’executiu es treballarà en un “pla d’economia circular”, consultat amb la ciutadania, per valoritzar el reciclatge en el marc de la gestió de residus. El president del PS, Pere López, no es va donar per satisfet i va insistir en les crítiques al forn incinerador. “Tenim un monstre que necessita 45.000 tones l’any per ser alimentat”, va dir, i “per això es pot deixar de fer política de reciclatge efectiva”.

El mosaic lauredià

La discussió entre socialdemòcrates i els membres del Govern es va allargar durant tota la sessió parlamentària, especialment en la pregunta de la representant del PS Susanna Vela amb relació a les obres de remodelació amb el nou mosaic al temple de Sant Julià i Sant Germà del poble de Sant Julià de Lòria. En aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va anunciar que el Govern aportarà un 21% del cost de les obres, atès que fins ara l’executiu no ha participat en el finançament. Aquest percentatge s’haurà de calcular sobre la base de 600.000 euros que representen els treballs, dirigits pel prestigiós artista Marko Ivan Rupnik.

Riva va argumentar que, a més a més, l’església necessitava reformes perquè “presentava greus problemes d’humitats” en algunes parts. Per aquest motiu, la ministra va aclarir que les obres no es podien acollir a les subvencions destinades a protegir el patrimoni. Finalment, davant la insistència de Vela, Sílvia Riva es va comprometre a ajudar “qualsevol” altra església del país en cas de necessitar millores.

EL NOU CODI DE PROCEDIMENT CIVIL

Abans de la sessió de preguntes es va celebrar un debat dedicat a l’aprovació del projecte de llei de modificació del Codi de procediment civil. Aquest, però, no va destacar pels retrets de l’oposició. I és que tots els grups van coincidir en la necessitat de canviar la llei, aprovada l’octubre de l’any passat, perquè en lloc d’entrar en vigor al setembre ho faci el gener del 2021, per poder tenir temps de formar els batlles i advocats i esperar fins a la inauguració de la nova seu de la Justícia.

GALLARDO DEFENSA QUE L'ATUR ÉS "EL MÉS BAIX" DELS DARRERS DEU ANYS

El titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va defensar ahir que l’atur a Andorra “se situa en els nivells més baixos dels darrers deu anys”. La resposta pretenia acabar amb la preocupació del president del grup liberal, Ferran Costa, que es va interessar per l’evolució del mercat laboral. Justament ahir el departament d’Estadística va fer públiques les dades del juny, amb 443 persones en recerca de feina. Una xifra que suposa una davallada del 6,3% respecte al maig, però un increment del 16,9% en comparació amb el juny del 2018. Gallardo va voler deixar clar que una cosa és la taxa d’atur i una altra diferent és la xifra de persones inscrites al servei d’Ocupació perquè inclou les que estan en recerca d’una feina millor. En aquest sentit, el ministre es va congratular per la bona feina del servei que, va argumentar, ha servit perquè moltes persones li facin confiança. “Any rere any el servei d’Ocupació es fa més útil”, va destacar, i va apuntar que per aquest motiu l’ens compta amb més inscrits. En qualsevol cas, Jordi Gallardo va subratllar que s’està anant “en la bona línia”, atès que s’estan “generant llocs de treball”. El líder de terceravia, Josep Pintat, va corroborar aquest argument, apuntat que a hores d’ara hi ha més ofertes de feina que demandants. “Els titulars han pogut ser alarmistes”, va sentenciar Carles Naudi per part de CC.

tracking