Afers exteriors

Fites per marcar el nou límit fronterer amb l'estat francès

Es van instal·lar el cap de setmana passat i seran inaugurades al setembre

Fites per marcar el nou límit fronterer amb l'estat francèsDamien Breseghello

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de setmana passat, gairebé set anys després que el Consell General validés l’acord entre els governs andorrà i francès respecte als nous límits territorials entre els dos països, es van col·locar les sis fites que marquen la línia imaginària que separa els dos estats. Tres de les fites estan gravades a les roques i tres mes han estat realitzades amb pedra de granit de la regió francesa del Tarn elaborades al taller de l’artesà Damien Breseghello, ubicat a la localitat de Verfeil.

Les pedres van ser trasllades fins a la zona frontera en helicòpter i van ser instal·lades sota la mirada d’agents de policia andor­rans i francesos. La inauguració oficial es farà el mes de setembre i en principi no hauria de coincidir amb la visita al Principat del Copríncep Emmanuel Macron, programada pels volts del 12 de setembre.

Cal recordar que el nou traçat aprovat pel parlament el 2012 passa pel mig de l’estany de les Abelletes i dona l’ús del llac a tots dos països. Així es resolia un litigi que havia començat una desena d’anys abans i en què França reclamava una part de territori que Andorra considerava que formava part del Principat. De la superfície que hi havia en litigi, un total de 46,50 hectàrees, 28,53 van quedar integrades definitivament a territori del Principat i la resta, 18,08, van passar a ser terrenys de propietat gal·la.

L’acord sobre els límits fronterers entre França i Andorra aprovat pel Consell General fa poc més de set anys també va establir que la gestió de la conca hidrogràfica de les fonts de l’Arieja es faria de forma conjunta entre els dos estats.

Fites per marcar el nou límit fronterer amb l'estat francès

tracking