Odebrecht va pagar 172 milions en suborns a través de BPA

Els informes de la policia andorrana estableixen que hi ha 145 polítics, funcionaris i empresaris que van cobrar a canvi de concessions de treballs públics

Odebrecht va pagar 172 milions en suborns a través de BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La fiscalia argentina i l’Agencia Tributària consideren que Odebrecht va subornar a través de l’empresari Angelo Calcaterra per a la concessió del soterrament del metro Sarmiento, segons publica la premsa argentina. Aquest seria un dels 145 casos de clients i societats que van rebre suborns detectats per la policia andorrana. Els pagament el va fer la constructora brasilera a través de BPA i va significar 200 milions de dòlars (172 milions d’euros) a canvi de rebre concessions multimilionàries en obres públiques en països sud-americans. Funcionaris, polítics, advocats i testaferros de l'Ecuador, Panamà, Xile, Colòmbia, el Perú, Uruguai, el Brasil i Argentina van cobrar en comptes que Odebercht els feia obrir a l’entitat andorrana. Els pagaments s’emmascaraven en prestacions de serveis que mai es realitzaven. Els pagaments es feien de forma interna dins de comptes de BPA del subornador i el subornat i normalment tant Odebrecht com qui rebia els diners ho feien des de comptes de societats pantalla. Els gestors de BPA van constituir societats fantasma a Panamà a nom d’aquells que Odebrecht havia de subornar. Aquesta acció va permetre ocultar la traçabilitat dels diners.

Etiquetes:

La fiscalia argentina té el punt de mira en l’estudi d’arquitectura espanyol DSC Workshop, que presumptament li va servir de pantalla a Odebrecht per canalitzar més de 34.600.000 de dòlars per al pagament de suborns al Perú, Equador, Guatemala i el Brasil entre el 2010 i el 2012. L’estudi rebia a canvi una comissió del 3% pel seu rol d'intermediaris, segons un informe confidencial de la Policia d'Andorra. L’agència tributària argentina va detectar pagaments de 4,5 milions de dòlars a DSC Workshop des d'un compte del Banco Santander Rio. Els diners van ser enviats al compte de DSC a BPA. El compte del Banco Santander pertanyia al consorci conformat per Odebrecht, Iecsa, Ghella i Comsa que van ser els guanyadors per fer el soterrament del metro Sarmiento. L’apoderat del compte emissor era Santiago Altieri, un lloctinent de Calcaterra al qual un testimoni ha identificat com qui es va encarregar pagar els suborns a canvi d’obtenir la concessió del soterrament. El jutge que investiga el cas considera però que encara no hi ha suficients proves per a processar ángelo Calcaterra pels suposats suborns que hauria pagat per a l’obra.

La informació que ha tramès la justícia andorrana mostra que són els 4,5 milions de dòlars que es van enviar al compte de DSC a BPA van tornar posteriorment a un altre compte a Uruguai, a través d'una societat offshore controlada per Odebrecht. L’operativa indica que els diners es van ‘triangular’ per dificultar que es pogués saber quin havia estat l’emissor i quin el receptor.

L’estudi d’arquitectura espanyol assegura que "Odebrecht ens va encarregar la revisió d'uns treballs relacionats amb aquesta obra amb, pel que sembla, la finalitat de desviar diners del seu balanç".

tracking