Comptes federatius

Gea va cobrar 162.000 euros en dos anys com a salari de la federació

L’auditoria dels comptes revela que el secretari general va rebre de la federació 88.000 euros entre sou i primes el 2018 i 74.000 el 2017

Gea va cobrar 162.000 euros en dos anys com a salari de la federacióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari de la Federació Andorrana de Futbol (FAF) Tomàs Gea va cobrar 162.000 euros entre salari i primes entre el 2017 i el 2018. Concretament va percebre 74.335,25 euros fa dos anys, mentre que l’any passat els revinguts se li van enlairar fins als 88.412,95, tal i com recull l’informe d’auditoria dels comptes del 2018 de la FAF realitzat per Gaudit. El treball indica que, més enllà de Gea que és l’alt executiu, “els membres de la junta directiva de la federació no reben cap tipus de retribució ni existeixen avançaments ni crèdits que se’ls hagi concedit”. S’afegeix que “no s’han atorgat remuneracions d’altre tipus (més enllà del salari i les primes a secretari general) alsmembres de la junta directiva ni al personal d’alta direcció, no s’han concedit préstecs o bestretes ni s’han assumit obligacions pel seu compte a títol de garantia, ni tampoc existeixen obligacions contretes en matèria de pensions i assegurances de vida”. Aquesta extensa explicació, segons fonts properes al cas, està motivada perquè un dels rumors que s’estava fent circular és que algun dels directius hauria rebut un préstec per a un negoci particular amb diners o de comptes de Tomàs Gea o de la Federació. L’auditoria ha volgut deixar clar que en tot cas la FAF no ha fet crèdits a cap directiu.

El capítol de personal va suposar el 2018 una despesa d’1,6 milions d’euros per al pagament de sous i primes a les 43 persones assalariades. Si s’elimina la part que correpon a Gea, el salari mitjà que perceben els treballadors de la federació és de 36.000 euros anuals. A banda de Gea com a secretari general hi ha contractats dos directors esportius, deu membres de personal administratiu, vuit de manteniment i vint-i-dos de personal esportiu. La plantilla va incrementar-se en tres empleats del 2017 al 2018.

L’auditoria tanbé recull els diners que rep la federació de la FIFA i la UEFA per a instal·lacions. Aquest és un punt important perquè seria on suposadament s’haurien produït les apropiacions de les quals s’acusa Tomàs Gea i el tresorer Josep Garcia i el motiu pel qual continuen els dos en presó preventiva. Les subvencions de FIFA i UEFA per a instal·lacions esportives van superar els 7,3 milions d’euros entre el 2017 i el 2018. L’any passat van ser 4,2 milions, mentre que l’exercici anterior havien estat 3,1. La major part dels diners anaven destinats a subvencionar la construcció i millora dels camps de Santa Coloma i de la Massana, encara que hi ha partides per al camp del col·legi Sant Ermengol, el camp d’Alàs o oficines. L’auditoria recorda que FIFA i UEFA tenen pendent enviar més d’un milió d’euros per a la construcció del camp de futbol de la Massana. Fora dels organismes internacionals, l’única asubvenció rebuda ve del comú d’Escaldes, que va posar 21.000 per a gespa artificial del camp de la parròquia.

L’auditor no pot dir si hi ha irregularitat perquè hi ha documents confiscats L’auditoria de Gaudit manifesta respecte a les acusacions d’apropiació indeguda contra Gea i García que “desconeixem quins són els càrrecs que se’ls imputa, quins fets rellevants es podrien revelar a mesura que avanci la investigació policial que s’està duent a terme així com el seu desenllaç”. Precisament l’operació ‘Cautxú’ fa que “per circumstàncies alienes a la federació part de la documentació es troba confiscada per les autoritats judicials”. indica que “no ens ha estat possible efectuar els procediments de comunicació que hem considerat oportuns amb els anteriors membres de govern de l’entitat amb l’objectiu de tenir prou evidència d’auditoria sobre si aquests fets en qüestió (dels quals s’acusa els empresonats) poden tenir un impacte en els comptes anuals”. Afegeix que els actuals responsables de la federació “han considerat que no existeixen irregularitats, ni actuals ni potencials, que puguin derivar en algun tipus d’ajust en els comptes anuals de la federació”. I finalitza dient que “en conseqüència, no ens ha estat possible aplicar tots aquells procediments que serien necessaris per tal de formar-nos una opinió sobre aquestes qüestions i per tant desconeixem l’existència de fets significatius”.

tracking