Problemes viaris

Els armilles grogues buiden de turistes el Pas de la Casa

Un grup de manifestants va tallar l’RN-20 a la rotonda de Tarascó des de les sis de la matinada a les tres de la tarda impedint el pas als vehicles

Els armilles grogues buiden de turistes el Pas de la CasaLA DEPECHE DU MIDI / TWITTER

Creat:

Actualitzat:

Un grup d’armilles grogues, d’entre seixanta i vuitanta persones, va tallar ahir la carretera RN-20 al seu pas per Tarascó i va impedir la circulació dels vehicles que volien anar a Andorra obligant-los a fer la volta. Segons van informar diversos mitjans de comunicació francesos, els armilles grogues es van començar a reunir cap a les quatre de la matinada i no va ser fins a les sis que van tallar la carretera, just a la rotonda de Tarascó impedint el pas dels vehicles que anaven en direcció al Pas de la Casa, Acs-dels-Tèrmens i al centre de la població de Tarascó.

El tall va acabar a les tres de la tarda quan el coronel que encapçalava un grup de gendarmes de l’Arieja va conminar els concentrats a aixecar les barricades que havien col·locat a la carretera i a tornar a permetre el pas dels vehicles. Els armilles grogues van fer cas als agents de l’ordre francesos i van abandonar el lloc de la protesta sense que es produís cap tipus d’incident.

El tall va afectar el Pas de la Casa, que va rebre menys vehicles dels habituals un dissabte de final de juny i en conseqüència va baixar l’entrada de visitants. Aquest fet va afectar els comerciants de la vila encampadana quan encara no s’han recuperat del tall que hi va haver a l’RN-22 que va deixar el Pas de la Casa incomunicat amb França durant 18 dies entre final de d’abril i la primera quinzena de maig.

Els hotelers del poble no van patir cancel·lacions per part d’aquells que no van poder pujar però sí que comentaven que no van tenir gaires altes i que la sensació de veure el poble “mig buit” els recordava el que van viure fa poc. “He mirat per la finestra i he vist que res es movia i que ningú demanava habitacions. Tampoc no es veien vehicles pujant fins al poble i això ens ha recordat el que va passar ara fa dos mesos”, explicava el Josep Miquel Ayala, propietari de l’Hotel Les Truites, qui lamentava la situació perquè normalment tindrien l’hotel tancat fins al juliol “però enguany vam decidir obrir-lo per intentar recuperar les pèrdues i mira com ens ha sortit la jugada”.

Des de l’Hotel Meta eren igual d’explícits i sense dubtes afirmaven que “avui no hi ha ningú al Pas. Però ningú. Quan pujo al matí sempre es veuen vehicles que entren però avui, cap ni un”. Un treballador de l’hotel Pic Marí comentava la situació que es trobaven els pocs turistes que van venir. “Molts han hagut de fer dues hores de cua, em deien, i clar, aquí feien la compra de rigor i tornaven a marxar de seguida”.

Als comerços tampoc els va anar millor i com ja s’esperaven quan van sentir les notícies al matí les vendes no van ser significatives tot i ser un dels mesos més fluixos de l’any. “Avui hem vist moltes menys persones que la resta de dies i les vendes han anat en consonància. És cert que el juny no és un mes gaire fort però sí que es nota i sobretot pensant d’on veníem”, indicaven des de la botiga Interzoo. “Segurament han vingut la meitat de clients d’un dia normal”, emfatitzaven. Tampoc li va anar gaire millor al Samdhú-G Singh, d’Action Electrònics. “Tot el que ens està passant és molt dur i sí que hem patit l’acció dels armilles grogues. Estic segur que hi ha menys de la meitat de les persones que qualsevol altre dia”, lamentava el comerciant.

L'RN-20 VA ESTAR TALLADA MÉS 200 HORES EL PASSAT HIVERN

L’RN-20, la carretera d’accés al Pas de la Casa des de França, va estar tallada a conseqüència de la neu o del perill d’allaus més de 200 hores el passat hivern. Concretament va ser de 212 hores i 28 minuts el temps que la carretera va estar vetada al pas de qualsevol tipus de vehicles, segons les dades publicades pel departament d’Estadística. Si se sumen totes les hores, l’accés al Pas de la Casa per França va estar tallat vuit dies, 20 hores i 28 minuts el passat hivern. El mes en què més temps va estar tallada l’RN-20 va ser l’abril, quan la carretera va estar vetada al pas de vehicles durant 76 hores i 59 minuts. El va seguir el gener, amb 56 hores i trenta minuts de prohibició de la circulació a conseqüència de les nevades i del perill d’allaus. Al febrer i va haver 43 hores i 7 minuts de tall i al març, 35 hores i 52 minuts. Cal destacar que al novembre i desembre del 2018 no hi va haver cap tall complet a la carretera. Al temps en que l’RN-20 hauria estat tallada el passat hivern, s’haurien de sumar les hores en què es va prohibir el pas als vehicles de més de 19 tones, unes dades que no recull Estadística. L’hivern 2017-2018 la carretera d’accés al pas de la Casa des de França va estar tallada completament la meitat d’hores que el passat hivern. Concretament van ser 106 hores de vet al pas de tot tipus de vehicles. Que s’hagi doblat el nombre d’hores de tall contrasta amb el fet que aquest hivern ja s’havien realitzat a la carretera part de les millores al canal d’allaus de l’Hospitalet que tenen com objectiu minitzar les conseqüències de les nevades.

Els armilles grogues buiden de turistes el Pas de la Casa

tracking