Política

Espot i López s'enfronten perquè no s'ha fet públic l'acord de Govern

El president del grup socialdemòcrata va retreure al cap de Govern la manca de transparència i aquest li va qüestionar si va fer el mateix amb d’Acord

Espot i López s'enfronten perquè no s'ha fet públic l'acord de GovernFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Xavier Espot, i el president del grup parlamentari del Partit Socialdemòcrata, Pere López, van mantenir un enfrontament dialèctic durant la primera sessió de Consell General de la legislatura, celebrada ahir, per “la manca de transparència” del Govern a la qual va apel·lar el conseller socialdemòcrata en l’acord de coalició entre Demòcrates (DA), Liberals (L’A) i Ciutadans Compromesos (CC). López va denunciar la decisió de l’executiu de signar i portar davant notari el document en què es desgrana el pacte i va deixar caure certa “falta de confiança entre els signants”. Espot, però, va assegurar que se’n van donar detalls durant la roda de premsa de presentació de l’acord, que no s’ha amagat res ni a la ciutadania ni als mitjans de comunicació i que, si ell ho desitjava, li podrien fer arribar una còpia del document. El cap de Govern va defensar la transparència de l’executiu i va demanar a López aplicar-se a si mateix la transparència en qüestionar-li si va fer públic l’acord electoral amb Liberals.

López va manifestar que l’acord de coalició entre les tres forces polítiques de Govern podria disposar de clàusules que inclourien disposicions que podrien no adequar-se a l’ordenament jurídic, com ara “limitacions al cap de Govern per al nomenament i cessament de ministres o als consellers generals, que restarien sense la possibilitat d’impulsar iniciatives com ara una moció de censura”. Espot li va “garantir” que a l’acord no existeixen disposicions contràries a l’ordenament jurídic. Segons el cap de Govern, l’acord es va portar a notari per “conferir la rellevància pròpia de la seva transcendència”, servint, a més, com a full de ruta, i per evitar-ne la pèrdua, assegurar la identitat de l’acord i demostrar-ne l’existència.

ESTUDIS D’IMPACTE DE LA UE

El cap de Govern es va mostrar obert a dur a terme estudis d’impacte sobre el futur acord d’associació amb la Unió Europea i va anunciar un nou pacte d’Estat o la reformulació de l’actual. D’aquesta manera, Espot va voler estendre la mà al president del grup parlamentari de terceravia, Josep Pintat, que va preguntar si es crearia una taula per poder-ne parlar. “Volem impulsar un pacte d’Estat en què vostè se senti còmode per formar-ne part”, va manifestar Espot. D’altra banda, López va manifestar que el seu grup parlamentari continuaria formant part del pacte d’Estat en cas de tenir disponibles els documents sobre l’acord marc. Espot va assegurar que si els altres actors de la negociació, Mònaco i Sant Marino, ho validen, l’executiu entregarà els documents. Amb referència a aquest punt de la negociació, el cap de Govern va explicar que l’acord no està prou madur i s’ha frenat el procés de signatura, tot i que la Comissió Europea va manifestar fa uns mesos que es tancaria al juny.

RETARD DEL GPS NOMÉS PER QÜESTIONS TÈCNIQUES

Espot va posar de manifest que la validació del GPS a l’aeroport de la seu podria arribar el primer semestre del 2020. El cap de l’executiu va assenyalar que el govern espa-nyol està esperant un informe per determinar les condicions de seguretat requerides per poder fer vols amb instrumental GPS. “Les proves no tenen com a objectiu homologar l’aeroport, sinó autoritzar la maniobra de les aeronaus”, va explicar. A més, Espot va anunciar que es duran a terme vols de prova en condicions especials durant el setembre. Espot també va voler explicar que el retard de l’aeroport de la Seu es deu merament a qüestions tècniques. “En no ser una infraestructura estàndard es requereix un procés exhaustiu de valoració de la seguretat”, va explicar el cap de Govern, que va manifestar que es tracta d’una “maniobra complexa” i que per aquest motiu s’ha d’estudiar amb detall “qualsevol risc”. Espot va revelar que, en una conversa amb el ministre de Foment espanyol, José Luis Ábalos, va entendre que l’aeroport és una prioritat per a Espa-nya i va destacar la voluntat del govern veí de continuar amb el procés d’anàlisi tècnica. “No existeix cap indici que indiqui que hi ha dificultats”, va reiterar.

tracking