Societat

Sis mares i nou infants per donar més vida a l'Hospitalet

La localitat ultima l’edifici on viuran a partir de l’estiu els quinze nou veïns en un projecte que s’ha batejat com la Casa dels Cims

Sis mares i nou infants per donar més vida a l'HospitaletAzinat.com

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La localitat fronterera de l’Hospitalet té ara poc més de noranta habitants. Abans que comenci el proper curs escolar el poble veurà incrementada la població en un 16%. I ho farà per l’arribada de sis mares solteres i nou infants que s’instal·laran en la que s’ha anomenat la Casa dels Cims. L’Hospitalet, un clar exemple del que s’ha conegut com a desertificació rural, ha perdut més de la meitat de la població que tenia fa trenta anys. Ara, després de cinc anys de l’inici del projecte de la Casa dels Cims, tot està preparat per rebre els nous habitants del petit poble de l’Arieja.

Han estat cinc anys d’obres en un edifici situat a la plaça Pyrené de l’Hospitalet, que és el lloc escollit perquè les sis mares i els seus nou fills iniciïn una nova vida que, al mateix temps, donarà vida a una població que semblava tocada de mort i condemnada a quedar-se buida. Cal recordar que en els darrers anys han abandonat l’Hospitalet els treballadors de la duana i les seves cinc famílies i que la presa d’Électricité de France (EDF) ja fa temps que està automatitzada. També van marxar els agents de la gendarmeria que vivien al poble i les cinc famílies del treballadors de la Société Nationale des Chemins de Fer Français (SNFC) quan també es va automatitzar l’estació de trens. Ara mateix només hi treballa una persona, la que ven els bitllets a la taquilla de l’estació. Està previst, però, tancar la guixeta al juliol. A tall d’exemple, el passat mes de gener només es van vendre vint euros en bitllets a la taquilla de l’estació.

La Casa dels Cims és un edifici de tres plantes amb sis apartaments que ocuparan en la seva totalitat les sis famílies monoparentals. La reforma de l’habitatge ha tingut un cost de 654.862 euros. També tindrà una sala comuna i l’objectiu del projecte, a més de repoblar l’Hospitalet, és donar vida a l’escola de la població i a la de localitat veïna de Merens, que compta amb poc més de cent habitants. Ara mateix a l’Hospitalet hi ha dues mestres i van ser cabdals en l’inici fa cinc anys d’un projecte que va néixer una nit d’hivern com a iniciativa d’un grapat de residents de la localitat.

Que el projecte ha transcendit la mateixa població i la mateixa Arieja en dona fe el fet que el diari més prestigiós de França, Le Monde, es feia ressò aquesta setmana de la Casa dels Cims de l’Hospitalet. I ho feia recordant que donar una nova oportunitat a un col·lectiu com el de les mares monoparentals ha estat una de les prioritats que el president de França i copríncep d’Andorra, Emmanuel Macron, s’ha marcat arran de la sortida del moviment dels Armilles Grogues.

Que el projecte és molt important per al poble ho evidencia la pàgina web de l’ajuntament de l’Hospitalet, que li dedica un apartat sencer a la Casa dels Cims. En aquest expliquen que es tracta d’una prova pilot de tres anys i que les sis mares i els nou infants s’hi estaran entre 12 i 24 mesos. També assenyalen que per atendre les famílies es contractarà dos treballadors: un educador social i un coordinador.

tracking