Reportatge

Ordino entra al món del vi amb una vinya a 1.290 metres d'alçada

El Celler de l’Any de la Part es va presentar en societat durant les jornades de vins de muntanya, l’únic del Principat que es troba fora de Sant Julià, i que té la particularitat de tenir les vinyes de Pinot Noir, Sémillon i Chardonnay a uns 1.290 metres d’alçada.

Ordino entra al món del vi amb una vinya a 1.290 metres d'alçadaMiquel Medall

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Escumós Blanc de Noir (Pinot Noir), Escumós de Pinot Noir i Chardonnay, Sémillon com a vi tranquil de criança i el Pinot Noir negre criança. Aquests són els quatre vins que des de la verema de l’any 2015 produeix de forma sostinguda el Celler ordinenc de l'Any de la Part, l’únic del Principat que no es troba a la parròquia de Sant Julià de Lòria i que es va presentar en societat durant les jornades de vins de muntanya que es van celebrar dimarts passat al Centre cultural lauredià.

Les primeres plantacions es van fer el 2010 amb les varietats de raïm Pinot Noir i Sémillon, principalment. Més tard s’hi va afegir una petita plantació de Chardonnay. Totes es troben a una alçada d’uns 1.290 metres. “Estar tan amunt pot ocasionar problemes de gelades al maig i en època final de maduració, a la tardor”, manifesta el director tècnic del Celler ordinenc, Miquel Medall. “Això ens ha portat a focalitzar-nos en varietats de cicle curt i primerenques com el Pinot Noir i el Chardonnay per elaborar els dos vins escumosos”, considera l’especialista, que afegeix que les poques hores de sol a l’època de maduració va fer prendre la decisió d’elaborar aquests tipus de vins en les zones més obagues, on no toca el sol, i vins tranquils en les zones més assolellades. “Creiem que els vins escumosos els podrem elaborar de forma sostinguda i regular cada any”, manifestar el director tècnic del celler.

Medall considera que els productes que elabora l’Any de la Part són singulars. “Llargs, frescos , afruitats, d’estructura equilibrada i acidesa potent per poder envellir. Cada any tenen matisos diferents perquè l’a-nyada, tan amunt, marca molt les característiques finals”, expressa Medall. “La nostra feina és respectar al màxim el que ens ofereix la

terra i l’any i ser molt estrictes a determinar les qualitats que volem per decidir-nos a embotellar els diferents productes”, matisa.

Enguany els brots tenen entre 5 i 8 centímetres i de moment no hi ha hagut problemes amb la gelada que hi va haver el 15 de maig. “La vinya no ha patit”, manifesta, i assegura que les pedregades de finals de juliol normalment no afecten gaire, però que encara queden les gelades de la tardor. “Si va bé, la idea és fer vi escumós i vi tranquil a parts iguals”, expressa Medall. El celler ha passat de produir 1.000 ampolles el 2015 a les 2.500 de la darrera collita. “A la llarga, a tres anys vista, podrem elaborar entre 5.000 i 7.000 ampolles”, manifesta.

Ordino entra al món del vi amb una vinya a 1.290 metres d'alçada

tracking