Organismes públics

Hinojosa, amenaçat des de Mèxic pel 'cas BPA'

El president de l’AREB va rebre a principi de maig un whatsapp intimidador que provenia d’un telèfon de Mèxic

Hinojosa, amenaçat pel 'cas BPA'Diari d'Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“Alberto, libera la plata del patrón o atente a las consecuencias.” És el whatsapp que va rebre Albert Hinojosa, president de l’Agència Estatal de Reestructuració d’Entitats Bancàries (AREB), a principi de maig i simultàniament en els dos telèfons mòbils que utilitza de forma habitual. El que va encendre totes les veus d’alarma és que el prefix del número de l’emissor era de Mèxic. Algun dels comptes bloquejats a BPA són de clients mexicans que tenia BPA abans de la intervenció del banc per part del regulador (INAF) el març del 2015. Hi ha dues trames amb clients mexicans que han estat judicialitzades i l’AREB és l’òrgan encarregat de determinar, a partir de l’anàlisi del experts, quins comptes de l’antiga BPA no estan contaminats per blanqueig de diners i per tant poden transferir-se a Vall Banc. Ara hi ha uns 1.000 milions d’euros (dels 5.250 totals) bloquejats a l’anomenat “banc dolent” i que és més que improbable que superin mai l’auditoria.

Arran de la situació que s’ha originat amb els whatsapps Albert Hinojosa ha presentat la dimissió com a president de l’AREB, responsabilitat que tenia des que es crea l’organisme, un mes després de la intervenció de BPA amb l’encàrrec d’intentar trobar una la sortida a la situació. Només hi havia dues possibilitats. La liquidació de l’entitat o la venda un cop extrets els dipòsits tòxics. Hinojosa seguirà al capdavant del departament de Tributs i Fronteres del ministeri de Finances, un càrrec que fins ara compaginava amb el de l’AREB.

DISPOSITIU DE SEGURETAT

L’afectat va posar el cas en coneixement de la fiscalia i de la policia, que va decidir fixar d’immediat un complet dispositiu de seguretat a Hinojosa. Paral·lelament s’inicien les investigacions per esbrinar qui hi ha darrere del missatge i certificar que ve del país centreamericà. La conclusió del treball policial és que es tractaria d’un compte de WhatsApp hackejat i per tant el número de telèfon no és rastrejable. De manera que no es pot certificar de manera categòrica que es tracti d’un telèfon de Mèxic, ja que és impossible determinar l’origen exacte del missatge. Amb la qual cosa la policia no ha descartat cap hipòtesi de l’autoria de l’amenaça ni del país d’on ha procedit, ja que fins i tot podria haver-se enviat des d’Andorra.

La segona possibilitat de poder identificar l’autor de l’enviament dels whatsapps intimidatoris a Hinojosa és aïllar els comptes bloquejats en els quals hi ha ciutadans mexicans al capdavant. Una possibilitat, però, que difícilment donarà resultats significatius des del moment que l’entramat de testaferros que envolten alguns dels dipòsits fa inviable saber qui n’és el veritable titular.

L’organisme encarregat de trobar una sortida a BPA

Una nota de la FinCEN (organisme depenent del Tresor americà) trasbalsa completament el sistema financer andorrà i posa el país contra les cordes a principi del març del 2015. Les autoritats del EUA que combaten el blanqueig de diners procedents del crim organitzat assenyalen BPA com una “preocupació de primer ordre”, fet que porta el regulador (l’INAF) a intervenir l’entitat com a primera mesura per salvar la plaça. El següent pas era crear el marc legal per resoldre el futur de BPA i es crea l’Agència Estatal de Reestructuració d’Entitats Bancàries, que serà l’encarregada de pilotar les iniciatives a partir de l’abril del 2015. Albert Hinojosa és nomenat president i François Lemasson, Charles Cornut i Armand Pujal en són els vocals. César Goyache s’incorpora al consell d’administració al maig. Més endavant ocuparà la presidència provisional de Vall Banc, l’entitat de nova creació que resulta de traspassar els diners que estaven dipositats a BPA i que estan lliures de tota sospita. L’AREB ven Vall Banc al fons d’inversió dels EUA JC Flowers per 29 milions a final d’abril del 2016. En aquests moments s’han traspassat el 95% dels clients mentre que la renda variable encara continua bloquejada a Suïssa.

tracking