sessió d'investudura
López va oferir a L'A un govern tripartit amb terceravia que duraria 18 mesos
El líder del PS volia afrontar les “urgències” del país però el liberal preferia un executiu “estable”
El PS va oferir a L’A un govern tripartit amb la terceravia de Josep Pintat que només duraria 18 mesos a canvi d’investir Pere López com a cap de Govern, segons va revelar Jordi Gallardo, una proposta que els liberals no van acceptar perquè preferien “donar estabilitat” a una legislatura sencera. “Per responsabilitat vam dir que no a un tripartit de 18 mesos perquè no dona un missatge de confiança als ciutadans ni tampoc als sectors productius”, i va afegir que “preferim ser la crossa d’un govern estable de quatre anys que la crossa d’un govern transitori que només busca el rèdit electoral, senyor López”. Tot i així, Gallardo va reconèixer que “va ser una proposta que des de L’A estàvem oberts a explorar, però no per a 18 mesos”. López va confirmar que va fer la proposta però també va dir que ni tan sols es va arribar a transmetre al líder lauredià, Josep Pintat, “perquè ell va dir que fins al dia 14 no decidiria res”. A més, la va defensar perquè havia de servir “per afrontar les prioritats i urgències que es donen al país”. Tot i així, el polític socialdemòcrata va carregar contra Gallardo, a qui va acusar de voler formar part d’un executiu, fos quin fos. “Vostè deia que era totalment favorable a aquesta proposta, de manera que ha jugat a un doble joc i queda molt clar que volia governar sí o sí, i que volia fer-ho ja fos amb l’esquerra o amb la dreta”. Per això, li va criticar que “sembla que els compromisos amb els seus electors no els importen res”, i el va acusar de fer tot el contrari del que els seus votants volien quan van confiar en d’Acord, unes paraules que no van agradar a Gallardo, que visiblement molest va indicar que el PS “vol monopolitzar el nostre electorat perquè són capaços de dir-nos fins i tot a nosaltres per què ens van votar”. El president liberal va insistir en l’estabilitat com a motiu fonamental per signar el pacte amb Xavier Espot i els demòcrates i va recordar que “volem canviar les coses des de dins del Govern”.
Pintat, per la seva part, li va retreure que “és l’únic polític que porta tot el debat intentat justificar-se”, i va explicar els temors que li va confessar Espot de “governar sol”. El president de terceravia va afegir tres nous pactes d’Estat als quals creu que s’hauria d’arribar, com són el del model econòmic, el de les finances de l’Estat i el de la Funció Pública. Quant al primer, va demanar la creació d’una comissió per treballar pel futur del sector financer. Va carregar contra l’eliminació de la regla d’or, que garantia l’equilibri pressupostari, i va lamentar que per fer la Llei de Funció Pública “no va comptar amb consens ampli”. Abans d’acabar, Pintat va llançar un dard a Espot quan li va dir que havia estat més concret el discurs d’investidura del candidat socialdemòcrata que el seu, “però segurament hauria de ser per falta de temps, ja que estaven concentrant esforços en el repartiment de ministeris”. El candidat massanenc Carles Naudi va defensar “l’esperit de diàleg” per formar el Govern i el fet que “dels 200 punts que podrien tenir els tres programes electorals, molts eren compartits”. A més, va criticar López “per acostar-se al color lila més propi del país del sud” i va lloar “la voluntat de desenclavament que Espot vol per a Andorra”. En aquest punt, López va tirar d’ironia quan va afirmar que “sento molts percentatges del nivell de coincidència entre els seus programes electorals, entre el 80 i el 90 per cent, diuen. Si tant és així, per què no es van presentar junts a les eleccions?”.
LA INVERNALIA ANDORRANA
Enseñat va fer aparèixer en el debat el gèlid territori del nord de la popular sèrie de televisió Joc de Trons, Invernalia, quan va acusar López de menystenir els votants de Canillo, d’Ordino i d’Encamp, uns territoris “on va tenir un mal resultat” perquè “sembla com si fossin Invernalia, un lloc on els hiverns duren 30 anys i els socialistes mai guanyen”. Una rèplica enginyosa que López va obviar.
REPORTATGE
El GPS del Consell El GPS es va colar ahir en el debat d’investidura del nou cap de Govern. El GPS, sí, però no l’enyorat a l’aeroport de la Seu, sinó el de Pere López. El líder del PS es va referir, durant la primera jornada del debat, al grup parlamentari socialdemòcrata amb les seves sigles. Un mot que per moments va causar la confusió dels consellers generals i que ahir el demòcrata Carles Enseñat va aprofitar constantment per dirigir-se als vermells. La distensió i els jocs de paraules, però, van brillar per la seva absència al llarg de la jornada, si bé la votació final i el reglament parlamentari van deixar pas als somriures. I és que els consellers van haver de dir un per un i en veu alta a qui donaven el seu suport. Xavier Espot o Pere López. Sense problemes i amb sobrietat fins al moment que el que s’anava a convertir en el nou cap de Govern va haver de dir el seu propi nom. Espot, amb la satisfacció d’haver bastit un executiu de coalició i la investidura garantida, es va permetre riure mirant els seus col·legues d’hemicicle. Aquest no va ser l’únic moment anecdòtic de la votació. Com si fossin els televidents del Tour de França que es permeten fer una becaina o desconnectar fins que falten pocs quilòmetres per creuar la meta, gairebé tots els ministres del Govern en funcions i l’excap de l’executiu van fer acte de presència a les grades del Consell a pocs minuts del nomenament de Xavier Espot. Un cop es va donar la sessió per acabada, les mostres d’afecte entre el nou líder de l’executiu amb Toni Martí i el seu pare, Xavier Espot Miró, van servir per escenificar l’alegria a les files demòcrates.