Política

Membres d'SDP preferirien que el partit opti avui per dissoldre's

Jaume Bartumeu i la Comissió Política Nacional presenten la seva dimissió a la militància

Membres d'SDP preferirien que el partit opti avui per dissoldre'sCONSELL GENERAL

Creat:

Actualitzat:

Alguns membres de Socialdemocràcia i Progrés són favorables a no allargar l’agonia i acabar amb el partit immediatament aprofitant el Consell Nacional d’avui, segons fonts de la formació. La falta d’espectatives després de la decepció de quedar fora del Consell fa que aquests integrants no vegin el motiu pel qual continuar. La perspectiva és que SDP no pot fer cap llista amb unes mínimes garanties de no ser intranscendent per a les eleccions comunals i durant els propers quatre anys quedaria gairebé com un grup d’opinió sense cap representativitat. Aguantar quatre anys en aquesta situació, amb el deteriorament que s’anirà produint, és un camí que alguns integrants no volen mantenir.

La sortida natural, segons aquestes fonts, seria una integració amb el Partit Socialdemòcrata, però la situació de debilitat de no haver tret cap conseller deixa SDP sense gaire opció per negociar. Els socialdemòcrates, a més, no s’han mostrat mai mínimament generosos amb l’opció de reagrupar-se i s’han negat a participar en qualsevol opció, com les llistes conjuntes, on hi hagi Jaume Bartumeu.

Aquests membres són conscients que la poca gent que hi ha al partit apostarà per seguir i intentar agafar forces renovades. Però es tem que a mesura que passin els dies i que es vegi l’escàs pes que li queda a la formació, cada cop més persones vagin abandonant el vaixell. Per arribar a aquest punt de desaparició per desgast, segons les fonts consultades, es prefereix fer-ho de forma ordenada i ràpida.

En qualsevol cas, el que és segur és que avui al matí en el Consell Nacional, el president de la formació, Jaume Bartumeu, així com la resta de membres de la Comissió Política Nacional, presentaran la seva dimissió. Segons expliquen fonts progressistes, la directiva d’SDP està obligada a fer aquest moviment perquè els estatuts del partit determinen que tota la comissió ha de dimitir després d’unes eleccions independentment del resultat obtingut. De fet, l’estatut també fixa que a partir d’avui s’obre un termini d’un mes per a la presentació de possibles candidatures per a la Comissió Política Nacional. D’aquesta manera, a mitjans de juny s’haurien de conèixer els noms dels aspirants, que s’hauran d’escollir en una assemblea general extraordinària posterior. En paral·lel, la trobada d’avui també servirà perquè SDP valori els resultats del 7 d’abril.

Martí i el nou Govern

D’altra banda, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, va voler evitar ahir pronunciar-se sobre el possible executiu de coalició entre DA i L’A. Martí va afirmar que Espot “té criteri per pensar quina és la millor opció”.

LA VOTACIÓ PER ESCOLLIR EL NOU CAP DE GOVERN SE CELEBRARÀ EL 15 DE MAIG

Tal com s’havia previst en base al reglament del Consell General, la primera junta de presidents d’aquesta nova legislatura va consensuar ahir que el debat d’investidura per escollir el nou cap de Govern començarà el 14 de maig a les 9.30 hores i la votació es farà l’endemà. La jornada servirà perquè els dos aspirants, Xavier Espot i Pere López, presentin els seus programes sense límit de temps. El dia 15, també a les 9.30 hores, es reprendrà la sessió per votar el nou líder de l’executiu. Primer, però, els grups parlamentaris intervindran per mostrar el seu parer i posteriorment ho tornaran a fer López i Espot. Llavors es procedirà a la votació. En cas que cap dels dos candidats obtingui majoria absoluta, la Sindicatura ha reservat els dies 21 i 22 de maig per a una segona volta. En la seva primera roda de premsa com a subsíndica, Meritxell Palmitjavila va explicar que la nova junta de presidents d’ahir va estar formada per la síndica general, Roser Suñé, la subsíndica, Meritxell Palmitjavila, i els presidents de cada grup parlamentari: Jordi Gallardo per L’A, Josep Pintat per Terceravia, Carles Naudi per Ciutadans Compromesos, Carles Enseñat per DA i Rosa Gili, en substitució de Pere López, pel PS. De fet, la reunió també va servir per decidir la distribució dels consellers a l’hemicicle. En la primera fila s’asseuran cinc consellers taronges i tres de socialdemòcrates. En la segona fila, quatre taronges, els dos massanencs i quatre vermells. Finalment, a l’última fila hi haurà els quatre liberals i els quatre de Terceravia. D’altra banda, la junta de presidents va decidir mantenir Josep Hinojosa com a secretari general.

tracking