Comunicacions

Martí dubta de la viabilitat del segon accés a França per la Solana

El cap de Govern en funcions assegura que és un projecte “extremadament costós” i prefereix invertir en el desviament de l’RN-20

Martí dubta de la viabilitat del segon accés a França per la SolanaTWITTER

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, dubta de la viabilitat del projecte de crear un segon punt d’accés a França per la zona de la Solana, tal com va demanar dijous el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres. Martí va titllar la iniciativa “d’extremadament costosa” i recorda que caldria el consentiment gal perquè significaria desdoblar la frontera. “Demanar, es pot demanar qualsevol cosa, però parlem d’una infraestructura extremadament costosa, que necessita el vistiplau francès perquè s’hauria de crear un segon punt duaner”. El cap de Govern en funcions va afegir que la zona on s’hauria de fer aquesta entrada inclou una part del territori de l’Hospitalet, de manera que no és només sòl andorrà i que, a més, encara és més sensible a les esllavissades que la mateixa RN-22. Per tot plegat, Martí aposta per seguir finançant el desviament de l’RN-20 a través del corredor d’allaus H2 que permetrà evitar les zones més perilloses. “El que hem fet en aquest executiu és apostar per aquest projecte perquè és intel·ligent compartir esforços amb França i el finançament per desenvolupar aquest pla”, afirma.

Qui també advoca per recuperar el projecte de la Solana és el president d’Iniciativa Publicitària, Jean Jaques Carrié, qui opina que si el manteniment de la carretera el fes Andorra, estaria en millors condicions que en mans franceses. “El projecte ja està fet i se n’ha parlat moltes vegades. Crec que seria una bona opció perquè si fóssim nosaltres qui féssim el manteniment, ho faríem mil vegades millor que França”, sentencia.

Un problema endèmic

Carrié va recordar que cada any pateixen algun problema a l’RN-22 i acusa les autoritats gal·les de no preocupar-se per evitar que es repeteixin. “Cada any demanem que es reformi la via perquè està totalment abandonada. Cada temporada d’hivern passa el mateix i per això pressionem el Govern i el ministeri d’Ordenament Territorial perquè l’arreglin. Sabíem que alguna cosa passaria però no esperàvem que fos tan greu”. Finalment, el president d’Iniciativa Publicitària està convençut que “si fos Andorra qui anés a treballar per retirar l’esllavissada, en dos o tres dies estaria fet”.

Per altra banda, Martí va explicar que han cedit una parcel·la de terreny molt a prop del port d’Envalira perquè els camions francesos puguin deixar-hi la runa i el material que va produir l’esllavissada. Segons va afirmar, “més enllà de les mesures que anunciïn el Govern o el comú, per pal·liar la situació el millor serà reobrir la carretera i per això sempre serà més fàcil que pugin fins al Pas a deixar la terra, que no pas que baixin fins a Acs-dels-Termes”. Martí agraeix la celeritat gal·la, “qui està posant molts mitjans” i defensa que la reunió que tindrà dilluns amb el prefecte de la regió d’Occitània serà “molt important” per saber nous terminis.

Finalment, recalca que el més important “és ser transparent i donar tota la informació a la gent”, per això no s’atreveix a afirmar que la setmana que ve l’RN-22 estarà oberta.

LA CEA TRASLLADARÀ A GOVERN DUBTES DEL PAS SOBRE EL CODI DE RELACIONS LABORALS

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es va reunir dijous amb els empresaris del Pas de la Casa per poder atendre els seus dubtes sobre el nou codi de relacions laborals, que va entrar en vigor al febrer, i com es podria aplicar per ajudar el teixit empresarial de la localitat encampadana en el difícil moment que travessa a causa del tall a la carretera RN-22. La patronal, que està tenint comunicació constant amb els comerciants des que es va tancar l’accés a França, elaborarà a través del seu departament legal un informe amb tots els neguits dels empresaris i “la informació més rellevant” amb l’objectiu de “fer-lo arribar a l’executiu i mirar de donar respostes al més aviat possible”. Segons indica la CEA, els principals dubtes que els empresaris del Pas de la Casa els van traslladar van ser sobre la gestió de les vacances, les hores extraordinàries i la reubicació dels seus treballadors i treballadores, qüestions que encara no estan regulades en la nova llei. Així, la CEA posa a disposició dels comerciants les seves vies de contacte per resoldre possibles dubtes. D’altra banda, la CEA va constatar l’avenç dels treballs a la zona afectada per l’esllavissada i va manifestar el seu desig que es pugui reobrir la via aviat.

TORRES DIU QUE ELS TREBALLS AVANCEN A BON RITME

El Pas de la Casa. El conseller general demòcrata i exministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va publicar una instantània al compte de twitter de l’avanç en els treballs que s’estan fent per a netejar la carretera RN-22. Segons va apuntar, “es treballa amb la màxima intensitat per obrir al més aviat possible l’accés per la frontera francoandorrana”.

tracking