La Cambra constata que el sector del comerç segueix amb dificultats

La construcció és el sector que va millor gràcies al dinamisme de l’edificació d’habitatges

La Cambra constata que el sector del comerç segueix amb dificultats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els resultats de l’enquesta de conjuntura del segon semestre del 2018 fetes per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS) indiquen que el sector de la construcció lidera el creixement, tot i que ho fa des de nivells d’activitat baixos. La construcció presenta un perfil expansiu notable gràcies especialment al dinamisme de la branca d’edificació d’habitatges, i consolida d’aquesta manera el canvi de cicle que es va iniciar a final de l’any 2015. Per contra, l’avanç més moderat del turisme ha frenat el ritme d’activitat en l’hoteleria i el comerç minorista. És l’edició número 44 de l’enquesta i l’han respost un total de 421 empresaris del país.

Etiquetes:

L’enquesta confirma la desacceleració del sector de l’hoteleria després de dos anys de creixement notable, a causa sobretot d’un comportament menys dinàmic de la demanda turística. Les perspectives del sector són d’una continuïtat de l’alentiment del creixement de cara al primer semestre d’aquest any. L’element més preocupant, però, segons va emfatitzar Miquel Armengol, president de la CCIS, continua sent l’evolució del comerç minorista, “que segueix presentant un to general de l’activitat molt fluix i, en conjunt, mostra més resistència de la prevista per encarar un creixement de l’activitat. Les causes principals atribuïdes a aquesta situació són el procés de transformació del model de negoci per adaptar-se als nous hàbits de consum i la intensa competència del comerç en línia, a més de l’impacte que té sobre el sector la pèrdua de poder adquisitiu dels visitants”.

Per subsectors, la majoria de branques del comerç ha empitjorat la situació dels negocis en relació amb un any enrere. Destaca pels seus mals resultats la branca de roba i calçat, que ha presentat el clima dels negocis més negatiu de tot el comerç per tercer semestre consecutiu. Per contra, només s’han apartat d’aquesta tendència desfavorable la branca d’equipament de la llar i el ram d’higiene i sanitat (és a dir, productes de farmàcia i perfumeria).

L’any 2018, els comerciants van assenyalar un empitjorament notable de la situació dels negocis, que s’ha traduït en una caiguda de la facturació del 3,4% de mitjana. Mentre que al mateix any, les empreses constructores van veure un increment mitjà de la xifra de negocis del 9,4%, una taxa que és sensiblement superior a la de la resta de sectors analitzats.

tracking