Reportatge

Neguit per Veneçuela

El col·lectiu de residents veneçolans a Andorra es mostra inquiet per la situació al país després de l’intent de destronar Maduro del poder per la via insurreccional.

Neguit per Veneçuela

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Nicolás Maduro continua retenint el poder a Veneçuela després que l’oposició tornés a fracassar a l’hora de moure’l de la cadira de la presidència per la via militar, tot i l’ajuda explícita de l’actual govern dels Estats Units. Les persones que van liderar l’acció, iniciada dimarts, van ser l’autoanomenat president legítim de Veneçuela, Juan Guaidó, i el coordinador nacional de Voluntat Popular, el partit de l’oposició als chavistes, que fins dimarts estava en arrest domicilari, Leopoldo López. És la segona vegada des del gener passat que hi ha una crisi d’aquest estil a Veneçuela. Però aquí hi ha qui veu aquests fets amb una especial preocupació: els residents veneçolans al Principat d’Andorra.

Fonts del col·lectiu de residents veneçolans van manifestar ahir al Diari que senten que hi ha “molta desinformació” sobre el que està passant al seu país des de dimarts a la premsa internacional. Una d’aquestes persones afectades (que prefereix preservar la seva identitat) assenyala que “poses canals com la BBC, CNN o inclús, més proper, un espanyol com La Sexta, i donen tantes versions diferents dels fets que no saps realment què hi passa”. Aquesta font explica que molts d’ells estan preocupats per partida doble: per la situació política fruit dels últims esdeveniments i per la situació de les seves famílies arran de la crisi humanitària que s’ha derivat de la crisi política. “Estic preocupat per la situació social a Veneçuela. Hi ha dificultats per accedir als medicaments i els preus dels productes bàsics s’han encarit molt”.

A més, també trasllada que estan “en contacte constant amb els familiars que viuen allà i amb els de la diàspora, que ha augmentat molt en els últims anys”, d’ençà de la complicada situació en què es troba Veneçuela políticament i socialment des de ja fa diversos anys. Si parlem de l’exemple més proper, el 2016, segons dades oficials de l’ambaixada veneçolana a França, hi havia 34 veneçolans vivint a Andor­ra. El 2017 n’hi havia 62. “Ara ens movem per sobre dels cent. S’ha triplicat la xifra”, afirma en to seriós la mateixa font. El país del món on més veneçolans han emigrat és la veïna Colòmbia, amb aproximadament 1.030.000 persones, segons dades del govern del país cafeter.

Neguit per Veneçuela

tracking