incident a l'rn-22

Martí anuncia una partida d'ajuts econòmics per al Pas

Existeix un fons de compensació d’1,2 milions d’euros, però no s’ha concretat quants diners s’invertiran

Martí anuncia una partida d'ajuts econòmics per al PasSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, va anunciar ahir que l’executiu prendrà mesures de compensació econòmica per les pèrdues que està generant el tall a l’RN-22 al Pas de la Casa a causa de l’esllavissada que es va produir dissabte passat. Ho va fer durant la reunió que es va celebrar ahir amb els veïns i empresaris de la localitat encampadana, a la qual també van comparèixer el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz.

Martí va exposar als assistents com es troba la situació actualment i quin ha estat el paper que ha jugat el Govern durant els dar­rers dies, tot destacant que aquest serà el tall d’un dels accessos al país més llarg que s’hagi produït al Principat. De fet, el cap de Govern va voler deixar clar que el termini previst per restablir la circulació normal a l’RN-22 és de quatre setmanes, podent-se reduir fins a dues si les condicions són les adequades, malgrat que per aconseguir-ho “s’haurien d’alinear tots els astres”, va apuntar. Per saber si aquest escurçament podrà ser possible, Martí es reunirà el 13 de maig amb el prefecte d’Occitània, Etienne Guyot.

Impaciència davant les pèrdues

L’impacte econòmic que està tenint el tall a l’RN-22 està despertant inquietud entre els comerciants del Pas de la Casa, que a la reunió van exigir a Martí que anunciés mesures concretes per ajudar-los a superar aquest període negre en el qual molts fins i tot han hagut de tancar les botigues. L’ex-cònsol major d’Encamp Jordi Mas, el qual és propietari de diversos establiments al Pas, va reclamar al cap de l’executiu que aportés solucions, i va destacar que el comerç de la localitat encampadana suposa el 20% del producte interior brut del país. En aquest sentit, Martí va explicar que el Govern ha volgut ser “prudent” a l’hora de prendre mesures per ajudar els empresaris del Pas, ja que el problema del tall a la carretera francesa afecta tot el país i volen evitar que hi hagi “un greuge comparatiu” amb els ajuts que es donin a d’altres actors del país. A més, el cap de Govern va indicar que, per la gravetat de la situació, la reacció de l’executiu ha de ser “raonable” perquè pot establir un precedent “que després hem de poder complir”.

Per aquest motiu, els comerciants es reuniran demà amb la Cambra de Comerç i la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), que escoltaran i avaluaran les propostes perquè el Govern pugui prendre les decisions escaients. Dilluns se celebrarà una reunió en què la Cambra i la CEA exposaran les propostes dels empresaris i les seves conclusions a l’executiu, que, segons va avançar el cap de Govern, podria anunciar les mesures al consell de ministres de dimecres vinent. Per fer front a aquesta inversió, Martí va anunciar que el Govern disposa d’un fons de compensació de més d’1,2 milions d’euros per pal·liar els efectes econòmics de situacions imprevistes al país com és el tall a l’RN-22. De moment, l’única mesura que va anunciar el cap de l’executiu és que el túnel d’Envalira serà gratuït fins que es rehabiliti la circulació a la carretera francesa.

Després de la intervenció de Martí, el president de la Iniciativa Publicitària, Jean Jacques Carrié, es va queixar per la manca de solucions que va aportar el cap de Govern a la reunió, i va suggerir que Andorra col·labori en els treballs de sanejament per tal que es pugui reobrir la via “en quatre o cinc dies”, però Martí li va explicar que la zona es troba en una situació molt delicada que no permet que hi treballin gaires persones alhora. Per calmar els ànims dels comerciants, el cònsol major d’Encamp va insistir que tant el Govern com la corporació són conscients de la situació de gravetat que es viu al Pas i va refermar el missatge del cap de Govern que les administracions han d’analitzar les propostes abans de prendre mesures. Per la seva banda, el ministre d’Ordenament Territorial va posar a disposició dels assistents el seu equip ministerial per informar en tot moment de com està la situació.

tracking