Eleccions generals a Espanya

Esperant fins l'última hora

Un total de 3.306 persones afincades al Principat voten a les eleccions espanyoles, marcades pel conflicte territorial i per la por a l’ascens de Vox.

Esperant fins l'última horaDAVID FARRERO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Cònsol d’Espanya a Andorra, Antoni Prats, alerta des de la primera pregunta que li formula el Diari que “es veu molta diferència entre les persones que voten per primera vegada i els que ja ho han fet alguna altra i ja coneixen bastant bé com és el sistema de votació a l'estranger. Les persones que voten per primer cop, ho desconeixen més i no han tingut accés a la informació, malgrat tota la difusió que s'ha fet a les xarxes socials o a la televisió i s’obliden algun document. Però les persones que ja ho han fet anteriorment, saben com preparar el vot i ho porten molt bé”.

Entre els desorientats i els que ja sabien el que feien, al llarg d’aquesta semana, un total de 3.306 espanyols residents a Andorra han fet ús del seu dret a vot. 1.212 ho han fet per correu i 2.094 han dispositat el vot a l’urna instal·lada des de dimecres fins ahir al migdia, a les 14.30 h, a la seu del Consolat.

Entre els diversos votants que un es podia trobar ahir al punt fixat de votació, abundaven bàsicament catalans, que són els qui han acudit en major nombre (2.142 votants catalans per un total de 3.306 del conjunt de l’Estat espanyol). I els consultats, votaven per diversos motius. Una parella d’avis, ella votant per Barcelona i ell per Lleida, afirmava que “hem tingut més en compte la qüestió territorial que l’economia. A més, aquestes eleccions són molt importants perquè jo no voldria que entrés l’extrema dreta al Congrés. Ens volen fer tornar a l’època franquista!” Mentre que, des d’una altre punt de vista, un home de Barcelona de 36 anys assegurava al diari que havia votat “en funció de l’eix esquerra-dreta. Per votar en clau territorial, ja hi ha les autonòmiques”. A part de catalans, també es van apropar al Consulat persones d’altres territoris. En Xoan, gallec, deia que votava “especialment, en clau gallega. Vull que l’esquerra gallega sigui al Congrés”. Mentre que l’Anna, una noia valenciana de 25 anys, va manifestar que el seu vot volia que servís “per a mantenir el Govern valencià. He votat Compromís”. Els valencians votaven a les Corts valencianes i a les espanyoles.

tracking