Justícia

El Superior ratifica la pena de dos anys de presó ferma per a un venedor de droga

El jove, expulsat per 15 anys del país, traficava amb haixix i ‘maria’ al seu pis prop d’una escola

El Superior ratifica la pena de dos anys de presó ferma per a un venedor de droga

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha ratificat la pena de tres anys i mig de presó, dos d’ells ferms, dictada per Corts contra un jove per haver venut marihuana i haixix a menors d’edat. La decisió del TS també dona per bons els 15 anys d’expulsió del Principat per al jove que venia la droga en el seu pis, situat molt a prop de l’escola andorrana de maternal i primera ensenyança, tant a menors d’edat com a majors. Els compradors el contactaven prèviament i habitualment via telèfon o xarxes socials i es desplaçaven al seu domicili a l’hora convinguda, restant-hi entre 3 i 5 minuts, el temps que el processat trigava a lliurar-los l’estupefaent. Altres es quedaven més estona, consumint de forma conjunta a l’interior del seu apartament.

La defensa del condemnat va demanar al Superior que la pena es rebaixés a un any i mig de presó ferma, tot mantenint l’expulsió del Principat per un període de 15 anys. En l’escrit presentat, la lletrada reprotxava a Corts no haver tingut en compte a l’hora de dictar la sentència la circumstància atenuant d’obrar a causa d’una addicció a drogues tòxiques. Va recordar que havia quedat acreditat el consum habitual d’estupefaents per part del seu client i que durant l’ingrés al centre penitenciari, un cop detingut l’octubre del 2017, va seguir un tractament del seu trastorn de dependència al cànnabis. També va considerar acreditat la influència negativa que la dita dependència ha tingut en les seves capacitats volitives i que ha tingut una infància difícil i inestable per la separació dels seus pares.

En la sentència desestimatòria del recurs, el TS considera que malgrat que és cert que s’ha acreditat que el processat era consumidor de productes estupefaents de forma continuada, no ha estat demostrat que aquesta addicció afectés la seva capacitat volitiva i intel·lectual, en l’execució del delicte que si l’imputa. Al contrari, assenyalen, la comissió d’un delicte de tràfic de forma continuada i durant uns quants mesos requerirà a priori, una certa organització i planificació no compatible -en l’absència de prova de contrari- amb una situació que debilités les facultats cognitives del processat al moment de la comissió del delicte.

La defensa també considerava excessiva la pena de tres anys i mig de presó, dos d’ells ferms, tenint en compte el delicte comès pel seu client. Al respecte, la sala penal del Tribunal Superior considera que és adaptada a les circumstàncies personals del condemnat, vivint sol al Principat sense presència dels seus pares, i a la gravetat dels fets: desenvolupament durant gairebé 9 mesos, al seu domicili situat prop d’una escola, d’una activitat de tràfic de productes estupefaents haixix i marihuana, a majors i menors d’edat.

tracking