Les urnes tanquen amb un 68,32% de participació

El global supera en un 2,7% la xifra del 2015 i deixa Ordino com la parròquia amb més nombre de vots registrats, un 77,87% del cens

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La participació en les eleccions generals ha acabat amb un 68,32% d'electors al tancament de les urnes que suposa que 18.636 ciutadans han exercit el dret a vot, dels 27.278 que podien dipositar el sufragi, segons les dades facilitades pel Govern. La xifra global supera en un 2,7% la participació del 65,62% registrada el 2015. El ministre en funcions Jordi Cinca ha explicat que Ordino ha estat la parròquia amb major afluència a les urnes, un 77,87%, que suposa un 1,58% més que fa quatre anys, i que correspon a 1.365 ciutadans.

La parròquia on les xifres augmenten més respecte la convocatòria anterior és Escaldes, amb un 69,65% que sobrepassa en un 4,95% els números del 2015. La participació més baixa s'ha registrat a la capital que ha tancat amb un 62,9%, tot i que creix un 3,96% en comparació a les últimes generals.

La segona parròquia en rànquing d'afluència de votants ha estat la Massana amb un 73,62%, la tercera és Canillo amb el 72,48%, Sant Julià ha finalitzat amb un 70,46% i Encamp ha registrat un 65,91%. En tots els casos se superen les xifres del 2015 per sobre de l'1% menys a Sant Julià on la variació a l'alça és del 0,26%.

Cinca ha informat que a les cinc de la tarda el nombre de sufragis superava en un 2,88% el registrat fa quatre anys ja que l'afluència al col·legis electorals ha estat constant durant tot el dia i les dades eren quan falten dues hores per al tancament de les urnes d'un 61,83% de participació que correspon a un total de 16.865 electors que ja han votat, segons les dades anunciades per Cinca que ha remarcat que a la mateixa hora fa quatre anys el total era de 58,95%.

El ministre en funcions ha destacat que les xifres registrades a les cinc apunten que "no hi haurà davallada de la participació" i ha assenyalat que gairebé es pot "confirmar que es trenca la tendència de perdre participació" de les últimes convocatòries electorals. Les dades de la primera compareixença oficial, a l'una de la tarda, ja reflectien l'increment de votants que Cinca ha considerat "molt bona notícia".

Les parròquies amb més participació fins a les cinc de la tarda són Ordino, amb gairebé el 69%, i la Massana amb un 67,66%, i el ministre en funcions ha destacat que on més variació es registra respecte als comicis del 2015 és Escaldes-Engordany on el total de arriba al 63,32%, un 5,15% que a la mateixa hora de fa quatre anys. el segon increment més destacat és el d'Andorra la Vella que arriba ja al 57,44%, un 3,43% per sobre de les generals del 2015, i en Canillo on el global assolit fins ara és un 2,43% superior a la convocatòria precedent.

L'afluència a les urnes ha estat continua però sense cues a totes les parròquies a primera hora i al voltant de les onze s'han començat a acumular molts electors anònims i candidats de totes les formacions, que han coincidit a demanar la participació en els comicis, que de nou ha baixat el ritme a partir de les tres de la tarda.

Alfons Clavera ha estat el primer candidat a cap de Govern que ha votat en la jornada de comicis generals i ho fat al Prat de Roure d'Escaldes, el mateix punt de votació on ha acudit Xavier Espot, cap de llista de Demòcrates. Eusebi Nomen ha votat a la Massana i ha assegurat que "avui potser un gran dia per a Andorra perquè tothom pot decidir el futur del país", Pere López, candidat del PS, ha dipositat el sufragi a Andorra la Vella, després ho ha fet el cap de llista liberal Jordi Gallardo i Josep Roig, candidat d'SDP, ha votat al comú de Sant Julià. L'última ha passar per les urnes ha estat el cap de llista de terceravia, Josep Pintat, que ha votat al comú lauredià.

La número 2 demòcrata, Roser Suñer ha estat de les més matineres, i ha votat a dos quarts de deu a la capital, la cap de llista de la territorial canillenca de DA, Meritxell Palmitjavila, ha dipositat el sufragi a les deu al comú i a la mateixa hora ho han fet els demòcrates ordinencs amb Joan Martínez Benazet al capdavant. El cap de llista d'SDP per Andorra la Vella, Àngel Dalmau, ha votat a les deu al Centre de Congressos. Els ministres Eva Descarrega i Jordi Cinca, els candidats Susanna Vela, Carles Álvarez, David Rios, Gerard Alís, Ricard Riba, Noemí Amador, Jordi Torres, Landry Riba, Aaron Comella, Josep Majoral, Carles Naudi o Jaume Bartumeu són alguns dels aspirants a electes que jan han passat per les urnes.

Els cònsols de la Massana, David Baró, i l'escaldenca, Trini Marín, també han aprofitat per votar quan l'arribada d'electors és més baixa i després ho han anat fent els mandataris de tots els comuns.


Jordi Gallardo, vota a la capital

El candidat d'SDP a la llista nacional, Josep Roig

Josep Pintat, cap de llista de terceravia, ha votat al comú lauredià

Pere López, cap de llista del PS a la nacional, vota a la capital

La participació supera el 30% a les onze del matí

tracking