la campanya

El procés entra en campanya

Clavera afirma que els líders catalans estan a la presó “per raons polítiques”. La resta de candidats opten per la diplomàcia de l’afer intern.

El procés entra en campanya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avortament, habitatge o acord d’associació són alguns dels temes que configuren la llarga llista de punts a debatre durant la recentment estrenada campanya electoral. Ara, però, sembla que se n’ha afegit un de nou, el procés independentista català i les seves urnes. Almenys això es desprèn d’una sèrie d’entrevistes especials que l’Agència Catalana de Notícies (ACN) ha realitzat als set candidats a dirigir el Govern. El més atrevit, si més no qui ha optat per una resposta que es podria considerar políticament incor­recta, ha estat el líder d’Units pel Progrés d’Andorra, Alfons Clavera. El número 1 d’UPA creu que “no és normal” que hi hagi dirigents independentistes a la presó “per raons polítiques”.

De fet, Clavera diu que s’ha de reconèixer l’anomenat dret a l’autodeterminació pel fet que hi ha tractats internacionals que l’avalen. El cap de llista d’Units pel Progrés d’Andor­ra va més enllà i manifesta que l’actuació espanyola respecte a la situació política de Catalu­nya “no és correcta”. En aquesta línia, Alfons Clavera argumenta que “el dret a votar no pot estar penalitzat”. Un motiu, va afegir, pel qual UPA se solidaritza amb els líders catalans que es troben a la garjola. Després d’aquest seguit de consignes, Clavera aclareix, però, que des del Principat no es pot “interferir” en “qüestions internes”.

L’afer intern

Per la seva banda, el candidat de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, afirma que des dels Pirineus es veu el procés català amb “preocupació i respecte” i aposta per “la via del diàleg”. En aquest sentit es pronuncia el company de Gallardo a les territorials i alhora rival a la nacional, Pere López, que defensa una “via d’entesa” per resoldre la tensió que es viu al sud de la frontera, si bé remarca que la seva posició és la del “principi de no ingerència”.

De la mateixa manera, el candidat demòcrata, Xavier Espot, posa en relleu que Andorra no es pot “immiscir” a Espanya i s’ha de mantenir “al marge”. Des de les files de Progressistes-SDP, Josep Roig expressa el desig perquè el conflicte es pugui resoldre aviat i emfatitza que el Principat no ha d’entrar en aquest tema. Una idea que recull el líder de terceravia, Josep Pintat, que crida a la “prudència”. Finalment, qui ha defugit el debat és el cap de llista d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, que no n’ha fet cap valoració.

tracking