Política

L'Eurocambra dona dos anys a la UE i Andorra per tancar un acord d'associació

La UE haurà de tenir en compte les particularitats i especificitats del Principat

L'Eurocambra dona dos anys a la UE i Andorra per tancar un acord d'associació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Eurocambra va aprovar dimecres passat per una amplíssima majoria (amb 540 vots a favor, 73 en contra i 34 abstencions) l’informe realitzat per l’eurodiputat socialista Juan Fernando López Aguilar sobre l’acord d’associació entre la Unió Europea (UE) i Andorra, Mònaco i San Marino. El treball dut a terme durant diversos mesos per l’eurodiputat i ex-ministre socialista inclou diverses recomanacions que s’haurien de traduir en terminis transitoris per tal que el Principat es pugui adaptar a certes qüestions, com pot ser el tabac o aspectes socials. En definitiva, suposa un pas més cap a l’acord d’associació amb la UE, que, segons Brussel·les, hauria d’estar enllestit el juny vinent i tancat del tot en tan sols un parell d’anys.

L’eurodiputat canari va avisar que, de cara a les futures negociacions, “la Unió ha de tenir en compte les especificitats i particularitats d’aquests països, vinculats a la seva petita dimensió i població. Per tant, serà molt important ser flexibles per tal que la negociació sigui un èxit”.

López Aguilar va afegir que “les qüestions fiscals han quedat fora del mandat de la negociació, però cal reconèixer els esforços efectuats per aquests tres petits estats en relació amb qüestions com la transparència i la cooperació en matèria fiscal, la disposició a cooperar en la lluita contra el blanqueig de capital o el finançament del terrorisme. I, en el cas andor­rà, cal subratllar els esforços fets per regular el tabac”.

Per altra banda, l’eurodiputat català Ramon Tremosa va agrair els esforços d’Andorra per “convergir i per apropar-se a la Unió Europea.

S'ANALITZARÀ SI CALEN PERÍODES TRANSITORIS

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va manifestar que “és difícil de dir” si serà suficient el període de dos anys per tancar l’acord, i que “hem d’analitzar cada acte per saber si necessitem períodes transitoris”. Ubach considera que l’informe és “molt positiu”, ja que recull les preocupacions del país. “És un acord que és important però que ha de tenir en compte les nostres particularitats”, va recordar un cop més la ministra. Ubach, que va reconèixer que no s’ha dut a terme una comunicació cap als ciutadans “clara”, va manifestar que l’acord marc es tancarà properament.

tracking