Martí afirma que hi ha botigues del Pas que “rebenten els preus” del tabac

El cap de Govern ha defensat establir un import mínim tot assegurant que aquests establiments poden ser "focus" de contraban

Jordi Cinca i Jordi Gallardo, moments abans de l'inici de la sessió de Consell GeneralANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de Govern, Toni Martí, ha defensat l'establiment del preu mínim de venda de tabac després que hagin sorgit al Pas de la Casa botigues que no només "rebenten preus" del tabac sinó que fins i tot poden arribar a ser "focus" de contraban. Així ho ha exposat Martí durant el debat celebrat aquest matí al Consell General a les dues esmenes a la totalitat al Projecte de llei de regulació de l'establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac, presentades per Liberals d'Andorra i Unió Laurediana-Consellers independents de la Massana (UL-IM). Toni Martí ha remarcat que l'aparició d'aquest tipus d'establiments s'ha donat pel gran diferencial de preu que hi ha ara de França. El cap de govern ha incidit en que aquest fet crea inseguretat i "deixa en mala posició" els comerciants més petits del Pas.

Liberals d'Andorra i Unió Laurediana-Consellers Independents de la Massana consideren, però, que el projecte de llei és "intervencionista" i han posat en dubte que realment serveixi per lluitar contra el contraban. Des del Partit Socialdemòcrata se'ls ha donat suport, posant en dubte, també, que realment aquesta llei serveixi per frenar el diferencial amb França. Les dues esmenes, però, han estat rebutjades amb el vot contrari dels consellers de Demòcrates per Andorra i la consellera independent Sílvia Bonet.

Previsió d'ingressos poc realista

L'oposició ha coincidit de manera unànime, durant el debat de totalitat del projecte de llei del pressupost del 2019, que la previsió d'ingressos es poc realista. Així, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, ha acusat el partit demòcrata d'elaborar un pressupost que "no s'ajusta a la realitat del país" i de frenar la diversificació econòmica.De la seva banda, el president del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, ha qüestionat les previsions del pressupost i ha remarcat que el dèficit està "sobrevalorat".Al seu torn, el president del grup parlamentari mixt i conseller d’UL-IM, Josep Pintat, ha destacat que "Andorra es troba al límit de la sostenibilitat" de les finances públiques.La consellera independent Silvia Bonet s’ha sumat a la crítica que el pressupost no dona resposta a les problemàtiques mentre que el conseller de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi, també ha qüestionat les grans xifres del pressupost.El debat a la totalitat ha esdevingut, per tant, una confrontació de models entre l’oposició i la majoria en què des de Demòcrates per Andorra s’ha defensat que en aquests vuit anys s’ha aconseguit revertir la situació que es van trobar i que s’han impulsat nombrosos projectes i des de l’oposició se’ls ha retret la gestió que han fet.

tracking