Fiscalitat

Neguit pel control als residents amb la nova devolució de l'IVA

Hisenda està demanant certificats de residència fiscal als espanyols que havien cotitzat al seu país i ara treballen a Andorra

Neguit pel control als residents amb la nova devolució de l'IVAARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El sistema de devolució de l’IVA dels productes comprats a Espanya va canviar a partir de l’1 de gener. El tradicional segellament dels tiquets de compra ha donat pas a l’anomenat sistema DIVA (devolució electrònica de l’IVA). Els tiquets porten incorporat un codi de barres que llegeix una màquina situada a les oficines de la duana espanyola i que comporta la validació del pas per la frontera. Cal recordar que l’impost espanyol és ara retornable en qualsevol quantitat acabant amb la tradicional barrera del mínim de 90 euros. Tots els comerços que vulguin entrar en la política de retorn de l’IVA (21% del preu) necessiten ara tenir el qüestionari que incorpora el codi de barres.

La validació electrònica ha comportat, però, les primeres queixes i certa preocupació entre part dels que han volgut fer una operació de retorn de l’IVA. En alguns casos la màquina no autoritza el retorn i la persona afectada ha de desplaçar-se fins a les oficines de l’Agència Tributària a la Seu d’Urgell. Allà se l’informa que segons els registres la seva residència fiscal consta a Espa­nya i per tant ha de portar un certificat emès per Tributs d’Andorra en què es ratifiqui que té la residència fiscal al Principat. Aquestes situacions, segons les fonts consultades i diferents queixes d’afectats, s’han estat produint amb residents espanyols (o nacionalitzats andorrans d’origen espanyol) que havien cotitzat a l’Estat veí i havien realitzat la declaració de la renda. En la immensa majoria d’aquests casos la persona que es va traslladar a Andorra mai va fer una comunicació a la Hisenda espanyola conforme que passava a tenir la residència fiscal al Principat. En l’àmbit administratiu Hisenda els manté la residència fiscal a Espanya i per canviar-la cal el certificat.

Por al futur

Les oficines tributàries de la Seu i d’Andorra la Vella han tingut puntes de cua per la gent que estava gestionant aquest procés. El certificat, de vuit euros i mig de cost, i un formulari a omplir són els únics requisits per modificar la residència. Cal incidir, segons fonts properes a Tributs, que l’emissió de certificats de residència és una de les activitats més freqüents. En total es calcula que s’estan expedint més de cinc mil l’any, ja que és un tràmit que bona part dels nous residents han de fer, especialment els passius, així com aquells que han de fer negocis fora del Principat.

El canvi de model, però, ha creat preocupació en part dels residents afectats perquè consideren que hi ha el perill que comencin a tenir lloc inspeccions tributàries per establir si en algun cas s’ha de pagar l’impost de la renda dels no residents (IRNR). Aquest tribut, per exemple, l’han de satisfer les persones amb un habitatge a Espanya com a segona residència i no fan la declaració de la renda. El cost per aquest impost pot ser d’un 2% del valor cadastral de l’habitatge en qüestió.

La pròpia Hisenda espanyola ha reconegut que el sistema permetrà una major “traçabilitat, atès que la documentació s’incorporarà directament a la base de dades de l’Administració Tributària”. L’opció que finalment hi hagi inspeccions ha fet que aquest neguit s’hagi estès i fins i tot s’estan fent circular missatges respecte que és preferible desestimar l’opció de retorn de l’IVA de les possibles compres a Espanya abans de poder estar dins del radar de l’Agència Tributària.

Fonts properes al cas van comentar que Espanya manté una política de major control respecte a la frontera i la duana amb Andor­ra. Una prova és el nou sistema de control de plaques de les matrícules de cotxes que passen per la duana.

EL COMERÇ DE LA SEU, IL·LUSIONAT

Comerciants de la Seu d’Urgell han manifestat l’esperança que el nou sistema de l’IVA sigui un impuls perquè gent d’Andorra vagi a comprar a la capital de l’Alt Urgell. El fet del retorn de l’IVA, sigui quina sigui la quantitat, els dona un plus de competitivitat que consideren que es pot aprofitar a mesura que vagi penetrant la idea de la facilitat d’aconseguir el retorn de l’impost. Són especialment optimistes al sector del tèxtil i sabates, ja que consideren que hi ha un comerç de proximitat i de qualitat al qual s’afegeix ara la competitivitat en la rebaixa del 21% del preu.

tracking