Sanitat

Els infermers insten que es controlin les ràtios de pacients

El col·legi sosté que als centres dependents del SAAS “s’està treballant” perquè la càrrega de feina sigui l’adequada però que en altres no seria així

Els infermers insten que es controlin les ràtios de pacientsD. M.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els representants del Col·legi d’Infermeria d’Andorra van mantenir fa uns dies una nova reunió amb el ministeri de Salut en què se’ls va explicar el projecte per estendre l’ús de la història clínica compartida (l’hospital i els metges hauran d’estar en disposició de compartir-la d’aquí a sis mesos), però en què també es van abordar el seguit de reclamacions dels professionals, des de la puja salarial fins que el ministeri controli les ràtios de pacients que assumeix cada infermer.

Aquesta darrera, una tasca que el president del col·legi, David Cusidó, va explicar que sí que s’està fent pel que fa al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). “Ara mateix el SAAS sí que està treballant perquè les ràtios es respectin però ens ha arribat informació que en altres centres, que no són del SAAS, no s’estan respectant”. El col·legi va fer arribar les ràtios establertes a França o a Espanya, que diferencien entre especialitats: de l’infermer que està en una planta d’hospitalització al de l’UCI, urgències o quiròfan, o al sociosanitari, que és per al que es considera que la ràtio és superior (prop d’un infermer cada vint pacients). Segons Cusidó, s’estarien donant situacions d’un infermer “per sobre dels 25 pacients”, i va instar el ministeri a fer que estableixi uns estàndards “pel que fa al país”, que afectin qualsevol centre sanitari que s’instal·li al Principat. I que s’instin més contractacions si és que es determina que hi ha sobrecàrrega de feina.

L’increment salarial

La qüestió salarial també es va tornar a posar sobre la taula. Fa mesos que el col·legi reivindica la necessitat d’actualitzar salaris després d’anys que, es queixen, han estat congelats, i la resposta que han rebut de part del ministre de Salut és que serà una feina, la de la revisió de les graelles salarials, que el departament de recursos humans del Servei Andor­rà d’Atenció Sanitària (SAAS) haurà d’abordar l’any que ve. El col·legi reivindica que la pujada “ha d’anar molt relacionada al nivell de formació i responsabilitats, però també al nivell de vida del país”.

Després de les reaccions polítiques que ha suscitat la concentració del 17 de desembre passat, el president del Col·legi d’Infermeria va voler destacar que “encara estem vivint les retallades, que van arribar amb el Govern de DA”. “Ens sobta que es digui que aquestes retallades van arribar en relació amb d’altres governs, ells les van imposar i les estan mantenint”, va denunciar Cusidó, tot recordant la congelació d’un trienni. El president del col·lectiu va insistir en la necessitat que s’actualitzi un salari congelat des de fa molts anys.

Finalment una altra de les qüestions abordades amb el ministeri van ser “els problemes per actualitzar els estatus del col·legi”. L’ens desconeix per què el Govern no n’ha validat encara la publicació perquè puguin entrar en vigor. Cusidó va afirmar que el ministeri es va comprometre “a informar-se sobre què estava passant” per trobar una solució.

tracking