política

La Massana està dividida entre la 'tercera via' i DA

Una enquesta entre prop d’una quarantena de membres dona tretze vots al projecte de Pintat i onze als demòcrates, mentre que els liberals queden allunyats (7)

La Massana està dividida entre la 'tercera via' i DAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els membres de Ciutadans Compromesos de la Massana estan dividits entre el suport a la tercera via que lidera Josep Pintat i a Demòcrates per Andorra. Així es desprèn de l’enquesta que es va fer dilluns al vespre en la reunió de la formació, a la qual van assistir una quarantena de membres. A la pregunta respecte a quina és la sensibilitat política que preferien en l’àmbit nacional la tercera via va obtenir 13 suports, per onze dels demòcrates i set dels liberals. La lectura dels resultats s’ha de fer tenint en compte que hi va haver alguns suports per als Verds que són gairebé directament imputables a DA, mentre que els dels liberals no són assimilables a Pintat per l’evident enfrontament existent. La sensació a la sala, segons diverses fonts presents, és que la formació està totalment dividida i que l’únic que va quedar clar és que el nucli favorable als liberals és molt reduït. Els dos factors fonamentals constatables són les maniobres per fer fora Josep Pintat i coronar Jordi Gallardo sense comptar amb Ciutadans Compromesos i el pacte amb els socialdemòcrates.

La primera gran pregunta de l’enquesta feia precisament referència a si s’havia de fer una candidatura independent a la territorial en contraposició amb una reedició del pacte amb els liberals del 2015. La gran majoria dels participants van donar suport al fet que la territorial es faci de forma independent. Els presents també van mostrar-se de forma unànime a favor que, passi el que passi a les generals, el conjunt ha de reeditar la fórmula de Ciutadans Compromesos per a les properes comunals del desembre de l’any vinent.

La reunió de dilluns va tenir moments de tensió, especialment quan Joan Carles Camp (conseller del grup mixt afí a Josep Pintat) va expressar, segons les fonts consultades, que els demòcrates volien tornar a enga­nyar Ciutadans Compromesos amb un pacte. Camp va ser molt crític amb l’actuació del gabinet de Toni Martí. L’enquesta va servir per tenir un punt de partida respecte a quin és el sentiment dins de la formació. A partir d’ara s’obren els camins per veure quines són les opcions per compaginar el mandat de fer una llista ter­ritorial independent amb la divisió entre el suport a la nacional envers Pintat o Espot.

MARTÍ DISSOLDRÀ EL CONSELL EN APROVAR EL PRESSUPOST

El cap de Govern, Toni Martí,ha decidit dissoldre el Consell General quan s’hagi aprovat el pressupost, “independentment de com estiguin les altres lleis”. Així ho va explicar ahir la subsíndica, Mònica Bonell, després de la junta de presidents. Segons Bonell, el líder de l’executiu va afirmar durant la junta “que [la legislatura] aniria fins al dia que s’aprovi el pressupost”. Pel que fa a la data d’aprovació del text, Bonell va assenyalar que el debat a la totalitat del pressupost tindrà lloc el 17 de gener. D’aquesta manera, Martí podria dissoldre el Consell a mitjan febrer i, segons la normativa que fixa en 40 dies el termini per convocar comicis, les eleccions podrien tenir lloc el 31 de març o el 7 d’abril. D’altra banda, la subsíndica va posar l’accent en el fet que s’està treballant perquè el projecte de llei de reforma de la Funció Pública “pugui ser aprovat aquesta legislatura”, i es va referir a la modificació del reglament parlamentari. Bonell va avançar que si fins ara eren necessaris quatre consellers generals per tenir un grup propi, ara la xifra baixarà fins a tres.

L'A PODRIA CONCÓRRER EN SOLITARI EN ALGUNES PARRÒQUIES

Els liberals no descarten presentar-se en solitari en algunes circumscripcions parroquials en els pròxims comicis. El president del partit i candidat a cap de Govern del partit blau, Jordi Gallardo, afirma que és una “casuística que es pot donar”. “No ho amaguem”, va dir el líder dels liberals, que en un esmorzar amb els periodistes va admetre les dificultats per tancar pactes amb el PS a la Massana i a Ordino, on segons Gallardo, els comitès “necessiten el temps necessari i oportú”. Gallardo va especificar que el partit presentarà llistes a totes les parròquies, també a Canillo, on el 2015 no va presentar-s’hi, si bé no va especificar si ho faran de bracet amb el PS. De fet, en les declaracions davant la premsa, va donar pistes de les possibilitats de no anar amb el PS en algunes parròquies. “L’A serà present a totes les parròquies en coalició o en solitari”, va dir Gallardo, que augura que les circumscripcions parroquials seran “decisives” a l’hora de repartir els escons al Consell General. Gallardo també va admetre que a Sant Julià de Lòria, el partit també té la “complexitat” de crear una estructura forta, ja que anteriorment hi havien concorregut amb Unió Laurediana. A la Massana, la consellera general, Judith Pallarés, que forma part de Ciutadans Compromesos, va explicar que el comitè parroquial de L’A s’haurà de reunir per avaluar de quina manera es presenten a les eleccions, que podria ser en coalició amb independents, amb el PS o en solitari.

tracking