Política

L'oposició recorre en bloc contra el tràmit urgent de les 13 lleis del grup demòcrata

Els consellers presenten un recurs a Sindicatura i esperen que l’òrgan rector faci marxa enrere

Jordi Gallardo.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Front unitari de l’oposició contra la decisió de Sindicatura de declarar d’urgència els tretze textos legislatius que es troben a tràmit de presentació d’esmenes. L’òrgan rector del Consell va acceptar fa deu dies la demanda del grup parlamentari demòcrata i ara la minoria considera que amb aquest moviment s’ha vulnerat el seu dret. Per aquest motiu, els consellers del PS, L’A, SDP i UL+IM van entrar ahir un recurs a Sindicatura contrari a l’atribució del caràcter urgent. En el text presentat es reclama que “la decisió no és ajustada al reglament i s’ha d’anul·lar”.

Els consellers argumenten que “l’acord de Sindicatura no és ajustat a dret i conculca el reglament”. Concretament, apunten l’article 82.1, que indica que “la Sindicatura pot acordar que una qüestió tingui el procediment d’urgència”. En aquest sentit, en el recurs es remarca que “l’article expressa literalment l’abast de la Sindicatura, que és acordar que una sola qüestió i en cap cas que 13 qüestions siguin declarades urgents”. En l’escrit també es fa menció a l’article 79 del reglament parlamentari, que recull que “de manera excepcional, la Sindicatura podrà habilitar com a hàbils a efectes determinats els dies dels períodes entre sessions per raons d’urgència”. En aquest punt, l’oposició considera que “la mesura ha de ser excepcional” i que “l’excepcionalitat no pot derivar del final de legislatura” per “manca de previsió”.

Dubtes de constitucionalitat

Així mateix, en el recurs, la minoria posa en dubte la constitucionalitat de la decisió de Sindicatura. “Aquesta podria haver estat promoguda per impedir que els consellers generals gaudissin del temps suficient per fer la seva missió”, addueixen.

El president de L’A, Jordi Gallardo, va assenyalar que “s’ha tensat la interpretació del reglament per beneficiar el grup de la majoria”. Gallardo va dir que esperen una resposta convincent de Sindicatura, i si no és el cas va recordar la possibilitat de recór­rer al Tribunal Constitucional. “Caldrà valorar si es fa el pas o no”, va emfasitzar.

tracking