afers exteriors

Toni Martí destaca que la cimera del 2020 serà un “aparador impressionant”

El president de Guatemala entrega el testimoni de l’organització

Toni Martí destaca que la cimera del 2020 serà un “aparador impressionant”SEGIB

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els caps d’Estat i de Govern de la Conferència Iberoamericana van formalitzar divendres, a l’acabament de la cimera celebrada a Guatemala, l’elecció d’Andorra com la propera seu del fòrum multilateral. Culminava així el procés endegat l’any passat, quan es va presentar la candidatura que mesos abans ja havia avançat Toni Martí. Un cop rebut el testimoni de la Secretaria Pro Tempore, que Andorra presidirà els propers dos anys, Toni Martí va pronunciar un discurs en que va destacar la rellevància que per a Andorra tenen aquestes cimeres: “per als andorrans, els fòrums multilaterals són una peça clau de la política internacional. I en el nostre cas aquesta no és una frase buida de contingut: un país de reduida dimensió territorial com Andorra sap que és precisament en els fòrums multilaterals on totes les veus són escoltades des del respecte a la diversitat”. Ser-ne l’organitzadora serà, va manifestar Martí en declaracions ahir al Diari, “un aparador impressionant” per al país.

Assumir la Secretaria Pro Tempore des d’ara fins al 2020 significarà per al Principat ocupar-se de la presidència i de la coordinació del calendari d’activitats preparatòries i prèvies a la cimera. L’executiu va detallar ahir que hi haurà reunions de ministres de Relacions Exteriors, reunions de coordinadors nacionals, de responsables de cooperació, reunions ministerials, fòrums i trobades sectorials entre entitats, sector privat i societat civil. L’assumpció de les funcions arriba a pocs mesos de la convocatòria electoral i precisament per això Martí va assegurar que “cap sectorial es farà mentre jo sigui cap de Govern” per evitar-ne el risc de politització. Se seguirà fent feina organitzativa perquè el nou executiu se la trobi avançada.

L'organització

Abans de marxar a Guatemala Martí va explicar als presidents dels grups parlamentaris en què consisteixen els detalls de l’organització. El cap de Govern va voler recordar que és un projecte, el d’esdevenir candidata a acollir la cimera, que va generar la unitat de les forces polítiques i també la implicació dels governs anteriors al demòcrata en les conferències iberoamericanes i que cap responsable de l’executiu ha fallat a cap cimera. El fruit, “el respecte que avui dia té Andorra a nivell internacional”. Martí va agrair el suport que ha rebut la candidatura andorrana de part dels homòlegs iberoamericans.

Una taula transversal integrada per diversos departaments de Govern s’ocupa dels aspectes logístics. Un de fonamental és la seguretat però Martí va puntualitzar que “hi ha moltes altres coses a abordar”. En paral·lel s’ha de perfilar el contingut. En el seu discurs davant els mandataris iberoamericants posterior a agafar el relleu de la Secretaria Pro Tempore, Martí va donar una pinzellada. Va celebrar que “la comunitat iberoamericana estigui cada cop més alineada amb les prioritats fixades per l’Organització de les Nacions Unides” i que els objectius de desenvolupament sostenible de l’agenda 2030 “hagin estat molt presents en aquesta cimera d’Antigua Guatemala”. I hi va afegir que “en certa manera, seguiran estant presents en la cimera d’Andorra de 2020”. Martí va posar de manifest que Andorra vol ser referent en tres àmbits: l’educació de qualitat, gratuïta i de lliure elecció, la transició energètica per lluitar contra el canvi climàtic i la inclusió, especialment la de persones amb discapacitat. Tres prioritats, va afegir, “directament relacionades amb l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible” que, va deixar clar, no poden ser només paraules. Martí va continuar parlant de sostenibilitat per defensar que la innovació també ha d’estar al seu servei i va ser llavors quan va avançar que “podem posar la innovació al servei del desenvolupament sostenible. Aquesta és una de les principals qüestions que abordarem a la cimera d’Andorra”.

A Guatemala també hi han viatjat delegacions de la Cambra de comerç i la CEA. El cap de Govern va destacar l’oportunitat que representa la cimera per teixir llaços comercials. “En aquest fòrum hi ha molta presència de possibles inversors i de prestigi a l’espai llatinoamericà”, va manifestar, alhora que apostava per les sinergies entre sector públic i privat en l’organització de la cimera del 2020.

Guatemala

La defensa del multilateralisme ha centrat el fòrum de Guatemala que també ha abordat la crisi migratòria amb les caravanes de centroamericans dirigint-se als Estats Units.

tracking