reportatge

Els plets de l'hotel d'Arinsal

Un establiment hoteler. Dos venedors decideixen traspassar el negoci a un nou comprador. Al cap de poc temps, però, van començar els problemes entre les parts. Els fets es remunten al 2010 i des de llavors s’han succeït els litigis, fins que ara el TS ha tancat el cas.

Els plets de l'hotel d'ArinsalARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un hotel a Arinsal. Dos venedors, un comprador i una història de litigis que va començar fa gairebé una decàda i que el Tribunal Superior (TS) ha donat per tancada aquesta setmana. Els fets es remunten al mes de maig del 2010, quan els propietaris de l’establiment, amb 3 estrelles i 95 habitacions, van acordar la venda del negoci. A tal fi, els venedors van idear un contracte en què van especificar que entregarien les claus de l’hotel a partir de la firma del text.

El preu final de l’operació es va fixar en 6.262.432 euros dels quals 4.000.000 d’euros es pagarien en terminis. Segons explica el TS, els dos primers pagaments es van fer en la data prevista en el contracte, però el tercer ja no es va acomplir totalment. I és que, el comprador, ja en posessió de l’hotel, va abonar la meitat de la quantitat acordada. En aquest moment, segons detalla el Tribunal Superior, ambdues parts van demanar a la justícia una resolució del contracte. Llavors, el TS va concloure que qui va incomplir “de manera greu i reiterada” va ser el comprador.

L’ens judicial va argumentar que el comprador no va abonar les quantitats pactades, així com les cotitzacions a la CASS i, fins i tot, havia tingut multes després d’inspeccions laborals. D’aquesta manera, des de la justícia es va admetre el retorn de la gestió de l’hotel als seus antics propietaris. Tot i això, es va resoldre que els venedors havien de retornar al comprador els diners que sí que va satisfer. Una xifra que es va determinar en 1.197.675 euros. Llavors, el comprador va anar més enllà i va decidir presentar una demanda perquè també li fos compensada la suma de 805.501 euros que havia invertit en reformes. En aquest cas, però, el Tribunal va optar per desestimar la petició, ja que va assenyalar que no es podia demostrar que s’haguessin dut a terme les obres.

Per la seva part, els venedors van optar per reclamar el dret a ser indemnitzats pels danys i perjudicis derivats de l’incompliment contractual. La reclamació, però, no va arribar a bon port. El Tribunal va considerar que no s’havia aportat cap prova per justificar els danys i va desestimar la petició.

Tot un historial de plets, que el TS va tancar la setmana passada amb la decisió de rectificar la quantitat que els venedors havien de retornar al comprador. L’ens va decidir reduir la xifra incial a 955.658 euros, atenent al fet que el comprador va pagar uns 240.000 euros en despeses durant el seu temps com a propietari de l’hotel d’Arinsal.

tracking