La temperatura mitjana al Pirineu augmenta més que la mundial
Un estudi alerta que la temperatura a la zona va pujar un 30% més que la mitjana mundial
La temperatura mitjana als Pirineus va pujar 1,2 graus entre el 1949 i el 2010, una xifra un 30% superior a la mitjana mundial, que va ser de 0,85 graus. “És una mostra clara de la sensibilitat biològica d’aquesta zona”, indica un estudi elaborat de l’Observatori Pirenaic del Canvi Climàtic (OPCC) en el qual han participat més de 100 científics d’origen espanyol, francès i andorrà, i que ha estat finançat amb fons de Poctefa i liderat per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP). El treball pretén actualitzar les bases del coneixement científic en matèria d’impactes i vulnerabilitat del territori, consensuar els principals desafiaments als quals s’enfronten i proposar recomanacions sectorials per a l’adaptació al canvi climàtic en un context de canvi global. L’estudi detalla que el 1980 van predominar les anomalies negatives, amb una tendència al descens de les temperatures, però que a partir d’aleshores la tendència es va invertir i que les anomalies van ser positives sistemàticament fins a l’actualitat, amb poques diferències entre els vessants nord i sud.
L’estudi també fa atenció especial en la disminució de les precipitacions, que ha estat del 2,5% per dècada en aquest període. En general han predominat els anys secs, amb quantitats anuals de precipitació bastant inferiors a la mitjana però amb intermitència d’alguns anys molt plujosos, amb precipitacions per sobre de la mitjana. En l’informe es recorden les inundacions del novembre del 1982 que van causar algunes víctimes mortals. D’altra banda, l’anàlisi també revela que en els últims 35 anys han desaparegut la meitat de les glaceres dels Pirineus, algunes aus migratòries han avançat la data d’arribada fins a deu dies des dels anys 60 i que l’espessor mitjana de la neu al Pirineu central podria reduir-se fins a un 50% segons les estimacions més optimistes.
Amb aquesta situació, els científics han establert els deu reptes que els Pirineus hauran de superar els pròxims anys, entre els quals s’apunta que caldrà reforçar la seguretat davant els riscos naturals, assegurar la qualitat de les aigües superficials i de les subterrànies, tenir present la possible pèrdua de biodiversitat o anticipar-se als canvis irreversibles en el paisatge.